O pictorita olandeza s-a indragostit iremediabil de Maramures si a devenit "de-a noastra". Artista gateste romaneste
Maramureşul, o zonă cu oameni harnici şi inimoşi, a ajuns pe cărţi poştale pictate cu migală si talent de o profesoară din Olanda care a ales viata simpla din Romania rurala.
Femeia în vârstă de 33 de ani s-a îndrăgostit iremediabil de aceste ţinuturi şi s-a mutat împreună cu soţul şi cu cei doi copii într-o casă dintr-un sat desprins parcă din poveşti.
Chiar dacă nu s-a născut pe meleaguri româneşti, olandeza devenita "de-a noastra" promovează în întreaga lume viaţa tihnită de la ţară.
Pe ulitele din satul Breb, vizitat si de Printul Charles, localnicii au inceput sa salute in engleza ori franceza. Si asta pentru ca au ajuns sa fie vecini cu tot mai multi straini.
De pilda, Eveline, absolventa a Universitatii de Arte din Olanda, s-a indragostit iremediabil de Maramures. Acum cinci ani a renuntat la traiul in Tara Lalelelor si s-a stabilit cu sotul si cu cei doi copii pe meleagurile noastre.
Eveline Bervoets: "Cand am coborat din tren aici, in Maramures, m-am simtit acasa. E atmosfera frumoasa si oamenii de aici stiu sa traiasca. E foarte mult de lucru, dar este intotdeauna timp sa povestim, sa stam pe o banca."
Parintii ei o viziteaza de cateva ori pe an si sunt impresionati de viata din Maramures.
mama Evelinei: "E foarte liniste aici si oamenii traiesc simplu. In Vest, e foarte aglomerat, unde locuim noi."
Inspirata de obiceiurile locului, de femeile vesele si rosii in obraji, imbracate in straie traditionale, Eveline a inceput sa picteze carti postale. Creatiile ei sunt vandute peste tot in lume. In plus, lucreaza si in lemn.
Eveline Bervoets: "Acum o sa fac niste brose, pe lemn. Imi place tare mult sa pictez domnisoare din Maramures. O maramureseanca imbracata traditional."
Ba mai mult, de cand a venit in Maramures, a invatat de la localnici sa tricoteze, sa gateasca bucate traditionale romanesti si sa cultive singura, in gradina din fata casei, legume.