Cum au intampinat maramuresenii Pastele. Oamenii au aprins focuri si au dus mancarea la biserica pentru binecuvantare
In Maramures, batranii, la tinerii si copiii de la sate s-au indreptat la miezul noptii catre Biserica, imbracati in straie populare, ca sa impartasasca marea veste: ''Hristos a Inviat!''.
Dupa traditie, batranii satului, s-au urcat pe doua dealuri si le-au raspuns cum se cuvine celor din vale: ''Adevarat a Inviat!''. Iar flacaii au aprins focuri inalte ca sa alunge orice duh rau. Dimineata au dus cosurile incarcate cu bucate de sarbatoare la biserica pentru a fi sfintite si abia dupa aceea au praznuit Invierea Domnului.
La Grosi, in judetul Maramures, preotul si toata suflarea satului s-au rugat la miezul noptii intr-o straveche biserica de lemn, si dupa ce s-a impartit lumina, au strigat sa se auda peste vai ''Hristos a inviat!''. Barbatii de nadejde ai comunitatii, impartiti pe doua dealuri, au aprins focuri uriase pentru a alunga raul si au raspuns intr-un glas ''Adevarat a Inviat''.
Aici traditia celei mai importante sarbatori a crestinatatii se pastreaza cu sfintenie din mosi stramosi. La miezul noptii, tinerii aprind carbid in niste tunuri, semn pentru cei adormiti sa se trezeasca la aflarea minunii dumnezeiesti.
E noaptea in care Hristos invinge moartea si aduce speranta in viata vesnica si bucurie.
Oamenii inconjoara impreuna biserica si anunta invierea Domnului, acompaniati de sunetul taragotului.
A doua zi, mergem la Surdesti, unde satenii imbracati in haine traditionale cu mic cu mare isi umplu cosercile cu bucate din miel, oua rosii, pasca, vin si cozonac si merg la biserica pentru ca preotul sa le binecuvanteze.
Dupa Sfanta Liturghie si rugaciune, familiile de credinciosi se aduna impreuna cu bucurie in jurul meselor imbelsugate.
Fiindca nu exista Paste mai frumos decat in familie, sarbatoarea cere truda multa din partea gospodinelor. Iar acum e timpul ca ele sa-si primeasca laudele, iar barbatii sa umple sticlele cu horinca si sa ciocneasca un ou rosu.