Candva, una dintre cele mai de temut colonii de munca din Romania. Azi, inchisoare moderna construita pe banii Norvegiei
Candva una dintre cele mai de temut colonii de munca din Romania, insula Tataru din Delta Dunarii a devenit o inchisoare moderna datorita unui proiect dezvoltat cu ajutorul Norvegiei.
Zeci de detinuti au construit din lemn, stuf si chirpici case ecologice de poveste, care pastreaza intocmai specificul zonei. Proiectul vrea sa le ofere condamnatilor o meserie si o sansa in plus atunci cand vor ajunge din nou printre noi.
Accesul pe insula Tataru se poate face doar pe apa. De la Tulcea, cu o nava de pasageri calatoria dureaza patru ore. La destinatie insa se ivesc case alb albastre cu acoperis de stuf, inconjurate de vegetatie de un verde crud.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Aceste case au fost ridicate integral de detinuti. Materialele folosite sunt cele traditionale: chirpici si lemn, iar acoperisul este din stuf. Constructia caselor a durat mai putin de un an.
Detinutii implicati in acest program, veniti din toate colturile tarii, sunt cazati la sectia Chilia Veche. In fiecare dimineata sunt adusi la lucru, iar seara se intorc in celulele.
Adrian poarta in spate o cruce de care spune ca nu va scapa niciodata: a omorat in bataie un barbat, in urma unui scandal la bautura, iar instanta l-a condamnat la 17 ani.
Dupa ce a stat inchis in sectii de maxima siguranta a castigat dreptul sa lucreze in regim semi-deschis.
La Tataru s-a calificat ca dulgher si spera ca in 2018 sa fie eliberat conditionat si sa practice meseria acasa, in satul natal, unde il asteapta un copil de opt ani.
Adrian Gabor, detinut: "Acolo, la maxima, suntem inchisi in celula, avem doua ore de aer. Acum ma simt ca si cum as fi acasa, pot sa zic ca-s acasa."
In urma cu trei ani, Stefan s-a urcat baut la volan si a intrat cu masina intr-un stalp. El a scapat, dar unul dintre cei mai buni prieteni, nu.
Acum incearca sa isi gaseasca impacarea pe insula Tataru.
Stefan Caimacanu, detinut: "E bine fata de celelalte, sunt baieti care corespondeaza cu alte inchisori ce se intampla. Aici e bine, avem libertatea aceasta."
Casele vor gazdui ateliere in care detinutii vor invata meserii de nisa care le vor oferi un avantaj pe piata muncii: agricultura eco, impletituri de papura si rachita si olarit.
Programul de pe insula Tataru nu ar fi existat fara fostul mare campion Ivan Patzaichin.
El a fost inspirat de cel aplicat pe o insula din Norvegia unde detinutii convietuiesc asemenea unei comunitati dintr-un sat: lucreaza pamantul, cresc animale si locuiesc in casele construite chiar de ei.
Ivan Patzaichin, initiator proiect: "Vor invata meserii care se pot cauta in viitor. Tot ce s-a facut aici s-a facut cu materiale proprii si Delta are nevoie."
Arne Kvernvik Nilsen, director penitenciar insula Bastoy: "Sper ca acest loc sa ii vindece pe cei care au venit aici, sa isi regaseasca increderea in ei insisi."
Proiectul este finantat de guvernul norvegian cu 580 de mii de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: inchisoare, insula, Nelu Tataru, Norvegia, ivan patzaichin, Delta,
Dată publicare:
06-04-2016 18:51