350.000 de romani NU si-au primit cardul de sanatate. Ce a patit o gravida cand a mers la medic fara el: "Este un abuz"
Casa de Asigurari de Sanatate a prelungit pana la 1 august termenul pana la care se pot da consultatii si retete compensate fara cardul de sanatate.
Chiar si asa, sunt destui asigurati care reclama ca au fost pusi la plata pe motiv ca nu au inca acest document. La randul lor, medicii de familie se tem ca vor plati serviciile pe care le-au acordat celor fara card.
Gavida in luna a 4-a, o femeie se plange ca a fost pusa sa plateasca o ecografie intr-un spital de stat din Bucuresti, pentru ca n-a avut cardul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“M-a intrebat daca am cardul de sanatate, i-am zis ca nu, ca nu s-a emis. Prin urmare mi-a spus ca ma costa costa 50 de lei. Am platit-o, e un abuz si nu mi s-a intamplat niciodata, de cand s-au emis cardurile mi s- a spus peste tot ca fara el nu fac nimic, ca sa fac bine sa vin cu cardul ca altfel nasterea ma va costa 40 milioane”, a povestit Laura.
Si alti asigurati spun ca analizele si consultatiile le-au fost conditionate de card. “Am avut programare si mi-a spus sa vin sa mi iau cardul pentru ca nu au cum sa-mi faca consultatia si analizele, la medicul de familie”, sustine Anisoara.
La randul lor, medicii se tem ca li se vor imputa retetele compensate prescrise celor fara card.
“Nu i s-a dat reteta compensata , el a fost consultat , a fost vazut i s-a spus ca nu poate primi reteta compensate, le-am dat pe reteta sa ia 2 -3 zile pana vine cu cardul”, a explicat Sandra Alexiu, vicepresedinte Asocitia Nationala de medicina familiei.
Autoritatile sunt de alta parere. “Daca o persoana se afla in imposibilitate sa prezinte cardul, pentru ca nu l-a primit, l-a uitat acasa si are nevoie de serviciu medical, i se ofera serviciu medical, dar o spun a nu stiu cata oara acest lucru se va opri la un moment dat”, sustine Vasile Ciurchea, presedinte CNAS.
Adica la inceputul lunii august cand, pentru orice vizita la doctor, devine obligatorie prezentarea cardului de sanatate. La o luna de cand a intrat in vigoare cardul, oamenii stau la cozi sa si ridice documentele de sanatate. In toata tara 350.000 de cartele trebuie distribuite.
Pana acum peste 14 milioane de carduri au ajuns la asigurati. In prima luna de functionare a cardului, din 10,3 milioane de servicii medicale, 70 la suta au fost validate de asigurati, folosind cardul de sanatate.
Sursa: Pro TV
Etichete: servicii medicale, ridicare, card de sanatate,
Dată publicare:
28-05-2015 18:34