Umilintele prin care a trecut o femeie de 79 de ani din Suceava. S-a luptat timp de 2 luni pentru a demonstra ca e in viata
Situatie umilitoare pentru o batrana de 79 de ani din Suceava. Femeia a fost declarata moarta in acte, odata cu sotul ei, si s-a vazut nevoita sa umble intre institutii pentru a demonstra ca este in viata.
Fara bani, batrana a parcurs peste 100 de kilometri ca sa-si recupereze dreptul la pensie si medicamente.
Tanti Aglaia si-a pierdut barbatul in urma cu trei luni. Dintr-o eroare, alaturi de numele sotului, a fost trecut si numele ei in tabelul intocmit in vederea eliberarii certificatului de deces. In urma cu o saptamana, cand a mers la medicul de familie sa isi ia reteta pentru boala de inima, a aflat cu stupoare ca a fost declarata moarta in acte.
Secretarul Primariei Preutesti: Te duci la politie, la doamna Ungureanu, sa iti dea o adeverinta si dupa aceea te duci la Casa de Pensii.
Aglaia Iacobut: Dar n-am bani, niciun ban!
Secretarul Primariei Preutesti: Nu gasesti matale 50 de lei sa te duci sa iti rezolvi treaba?
Aglaia Iacobut: Dumneavoastra nu puteti sa ma ajutati? Secretarul Primariei Preutesti: Na!...
Bolnava si fara bani, batrana a fost asadar nevoita sa mearga la primarie, casa de pensii, casa de asigurari de sanatate si evidenta populatiei, ca sa indrepte singura eroarea facuta de autoritati. A facut in total 100 de kilometri intre comuna Preutesti, Falticeni si Suceava.
Romeo Chelaru, sef Serviciu Evidenta Populatiei Falticeni: "Pe anexa de persoane decedate a fost trecuta si persoana supravietuitoare, iar, in al doilea rand, pentru ca un lucrator de al nostru nu a fost atent."
Mariana Iacobut, fiica batranei: "De unde a aparut problema nu stim. Au spus sa asteptam, ca ei nu stiu. Sa ma duc la Casa Pensiilor Suceava si sa le spun ca mama e vie si sa imi spuna acolo ce-i de facut."
Aglaia Iacobut, batrana moarta in acte: "La primarie mi-au spus ca nu au nicio vina. M-am dus la politie si mi-au spus ca nu au competenta. M-au trimis cu actele pe la Suceava. Am venit acasa, ca eram bolnava."
Din putinii bani care i-au mai ramas dupa doua luni in care nu si-a primit pensia, batrana a reusit sa isi cumpere cinci pastile, in speranta ca inima ei va mai rezista pana cand problema va fi rezolvata.
Cristi Pleortu, director executiv CAS Suceava: "Aceasta modificare se poate face doar in baza unui document oficial. Pe baza adeverintei pe care ne-a adus-o, in cateva minute ea figureaza asigurata."
Dupa toata corvoada, tanti Aglaia a fost reintrodusa in sistemul de asigurari de sanatate si a putut sa-si ia medicamentele pentru inima.
Sursa: Pro TV
Etichete: Casa de pensii, deces, cnas, certificat de deces,
Dată publicare:
28-05-2015 18:04