O centrală nouă de apartament reduce cu 30% facturile la gaz. La cât se ridică investiția
Aproape jumătate dintre centralele de bloc de la noi din țară sunt mai vechi de 10 ani, ceea ce face ca și facturile la gaz să fie mult mai mari.
Specialiștii spun că schimbarea unei centrale vechi cu una nouă ar putea însemna o economie de aproape 30%. Chiar dacă investiția poate depăși 4.000 de lei, banii pot fi recuperați în mai puțin de trei ani.
Mulți români nu se grăbesc să își schimbe centrala, deși sunt conștienți că pierd căldură din cauza tehnologiei depășite. Specialiștii sunt de părere ca abordarea este greșită.
Dr. ing. Constantin Cilibiu, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca: ”Deci dacă discutăm de un apartament cu o cameră sau două camere, la 45 de metri pătrați, cum sunt marea parte a apartamentelor, vorbim de o economie de 50-100 de lei pe lună în sezonul de iarnă”.
"Acesta este afișajul. Aici putem vedea toate meniurile centralei".
O centrală nouă costă între 3.500 și 8.000 de lei
Bogdan Almășan, inginer: "Componentele sunt de calitate superioară, schimbătoarele de inox sunt mult mai eficiente, scad consumul de combustibil cu până la 35%, iar diferitele componente care funcționează pe curent electric au funcții de module, care le permite să își ia singură cât curent are nevoie".
La o centrală veche, vaporii sunt eliberați în aer, în schimb la una nouă aceștia sunt condensați, iar căldura rezultată este retrimisă în circuitul de încălzire. Mai mult decât atât, centrale moderne vin la pachet și cu alte tipuri de beneficii.
Un avantaj pe care îl au aceste centrale noi este și faptul că, la bloc, pot fi legate în serie, la un coș comun. Mai mult decât atât, pot fi interconetate la panouri solare și pompe de căldură.
Dr. ing. Constantin Cilibiu, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca: ”Deci pot fi folosite fie pentru mai multe apartamente, pentru un bloc, pentru o clădire, nu are nicio limitare, cât timp le putem pune să funcționeze în paralel”.
Prețul unei centrale noi pornește de la 3.500 de lei și poate ajunge până la 7-8.000, în funcție de preferințe.
"Pot să reglez și apa caldă, direct din telefon și bineînțeles, căldura, de la distanță".
Instalarea unei centrale noi depășește 10.000 de lei, pentru cei care nu au deja una
Când vine vorba de o casă, economia este mai mare. Călin, de pildă, avea două centrale vechi, care cu greu făceau față celor 120 de metri pătrați pe care îi are locuința lui. Așa că a decis să facă o investiție pe care, spune el, o să o amortizeze într-un timp destul de scurt.
Călin, proprietar de centrală: ”Înainte era mai mare, practic, aici erau două centrale, una etaj, una parter, le-am desființat, am făcut din două instalații una și am pus o singură instalație prin condensare”.
Pentru cei care nu au deloc centrală în apartament, costurile ar putea depăși 10.000 de lei, preț care include înlocuirea caloriferelor și întreaga instalație necesară.