Un liceu din Arad are de achitat pentru factura de încălzire peste 100.000 de lei, deși copiii îngheață în clase
Pentru școli, spitale dar și alte instituții de stat, facturile la gaze și curent transformă această iarnă într-un coșmar.
Administratorii au de achitat sume uriașe, chiar și de cinci ori mai mari față de iarna trecută. Orașele mai mici și comunele vor avea cel mai mult de suferit, spun primarii lor care au mers luni la Guvern ca să ceară ajutor.
Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu din Arad are de achitat pentru factura de încălzire peste o sută de mii de lei. Deși suma este uriașă, copiii îngheață în clase.
Maria Cornea, profesor Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu Arad: ''Mai ales în săptămânile în care afară a fost ger, am avut săli de clasă în care temperatura a ajuns până la 9 grade. Din cauza aceasta elevii nu au mai suportat, le-a fost foarte greu să stea într-un loc, să ia notițe, având hainele pe ei, mănuși, căciuli. S-au revoltat și au spus că ei vor să facă școală online.”
La fel se întâmplă si în Cugir.
Adrian Teban, primarul din Cugir: ”Facturile au venit și un miliard pe școală, s-au triplat, între dublu și triplu. Sunt orașe mici, unde va fi complicat să le susțină.”
Și în Bârlad, Spitalul Municipal are de dat numai pentru gaze 180.000 de lei. La o școală factura este chiar mai mare: 270.000 de lei pentru o singură lună.
La Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași, factura e de cinci ori mai mare ca cea de anul trecut. Iar la Brăila, trece de 100.000 de lei pentru Palatul Administrativ.
Tocmai de aceea, primarii au cerut ajutor de la Guvern.
Emil Drăghici, Asociația Comunelor: ”Peste jumătate dintre comune au probleme cu plățile, inclusiv cu salariile.”
Guvernul promite autorităților locale că le va ajuta, punctual, cu bani, dar nu înainte de a face verificări dacă respectivele facturi la energie sunt corecte sau nu.
La nevoie, banii pentru plata lor ar putea veni și din Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Executivului.
În prezent, facturile instituțiilor publice de cultură, așezămintele culturale și toate școlile beneficiază de schema de compensare pentru electricitate și gaze naturale în perioada noiembrie 2021-martie 2022. Spitalele ar trebui să fie și ele acoperite. Pe perioada stării de alertă, pentru unitățile sanitare, potrivit legislației, toate cheltuielile spitalelor sunt decontate, chiar dacă depășesc contractele.