Numarul somerilor care stau mai mult de un an fara serviciu s-a triplat
Motivele sunt multiple, spun specialistii in recrutare. Pe de o parte, unii s-au invatat sa stea acasa si sa ia bani degeaba. Pe de alta, pretentiile angajatorilor au crescut.
Cristian are 31 de ani si este unul dintre romanii care-si cauta un loc de munca de mai bine de o jumatate de an. A facut contabilitate primara la o firma, dar a lucrat si ca patiser. Acum insa traieste din mila vecinilor si a cantinei sociale. Astazi, a spus multumesc pentru o farfurie cu ciorba de fasole si o paine.
Cu studii si pretentii diferite, dar cu aceeasi problema nerezolvata, se lupta aproximativ 300.000 de oameni. Potrivit unui chestionar realizat de site-ul Myjob, aproape 40% dintre someri incearca de mai bine de 12 luni sa castige un banut.
Multi sunt tineri absolventi, carora viitorul li s-a inchis in nas. Ana-Maria a terminat Politehnica anul trecut, iar acum s-a inscris la master. Ar vrea totusi sa se angajeze. Problema este ca sefii de companii nu prea cred in tinerele sperante.
Ironia este insa ca cei care au un job nu sunt multumiti de conditii. Un alt studiu arata ca 17% dintre angajati se plang de volumul mult prea mare de munca.
Sondajul realizat de "Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii" atentioneaza ca o treime dintre angajati sunt extrem de nemultumiti pentru ca stau mai mult de 8 ore la serviciu.