Numarul profesorilor pensionari care se intorc la catedra s-a dublat in Dolj. De ce sunt nemultumiti tinerii suplinitori
Pentru ca pensiile sunt mici, in loc sa se odihneasca dupa zeci de ani de munca, multi dascali raman la catedra. In Dolj de pilda numarul profesorilor si educatorilor care au solicitat sa-si continue munca in invatamant s-a dublat.
Cei mai multi predau materii la care n-au mai fost scoase posturi pentru concursul de titularizare de ani buni.
Invatatoare: "Pentru ca ati fost cuminti, eu vreau sa va anunt ceva: astazi am aflat ca voi ramane impreuna cu voi pana terminati clasa a IV-a."
Copii: "Uraaa!"
In Dolj din cele 151 de cadre didactice care au solicitat sa ramana la catedra la inceputul anului, 107 au primit aprobare, iar alte 32 de cereri sunt in curs de reevaluare.
Ioana Ioan, invatatoare: "Parintii inca din clasa intai i-am anuntat ca eu fac varsta de pensionare cand ei sunt in clasa a II-a si m-au rugat daca pot sa ii duc pana in clasa a IV-a. Imi iubesc foarte mult meseria si cand m-am facut invatatoare nu m-am facut ca sa am un loc de munca, ci sa educ copii, sa daruiesc din sufletul meu."
Unul dintre cei care urmau sa iasa la pensie este si profesorul antrenor Dan Podeanu. In vara anului trecut el a condus echipa de spada a Romaniei spre singura medalie de aur cucerita de tara noastra la Jocurile Olimpice de la Rio.
Dan Podeanu, profesor: "Pensia este destul de mica, nu stiu cat o sa creasca cu un an sau doi de activitate, dar vine o varsta cand partea auxililiara - medicamente, intretinere - anihileaza in mod normal pensia. Nu a fost nicio solicitare care sa devina un impediment in calea evolutiei unui alt coleg mai tanar."
Pentru a ramane la catedra dupa varsta de pensionare dascalii trebuie sa indeplineasca mai multe criterii:
Monica Suna, inspector scolar general ISJ Dolj: "Trebuie sa primeasca din partea unitatii scolare de unde solicita mentinerea in activitate acordul sau avizul consilului de administratie. De asemnea, in unitatea respectiva sa existe ore. Pensionarii, daca va uitati pe liste, sunt in al treilea an cand pot solicita mentinerea in activitate."
Situatia ii nemultumeste insa pe tinerii care sunt la inceput de cariera.
Rebeca Dogaru, profesor suplinitor: "Avand in vedere ca in judetul Dolj de trei ani nu exista niciun post titularizabil, da foarte greu, imposbil, ar fi bine sa se faca cumva sa fie posturi si pentru noi pentru ca dam un examen in fiecare an si am vrea sa simtim ca nu l-am dat degeaba."
In lipsa unui post, suplinitorii sunt nevoiti sa predea la mai multe scoli, care sunt uneori la zeci de kilometri distanta.
Sursa: Pro TV
Etichete: pensie, profesori, copii, scoala, elevi, tineri, dolj, invatatori, suplinitori,
Dată publicare:
26-02-2017 20:09