Guvernul PSD cauta bani: salariile primilor 48 de demnitari nu vor mai creste. Primele institutii de unde se vor taia fonduri
Guvernul PSD cauta bani pentru a pune in aplicare toate maririle de salarii si pensii, dar si reducerile de taxe promise in campanie. Asta fara sa depaseasca deficitul bugetar care trebuie sa fie de maximum 3 la suta.
Liviu Dragnea a anuntat primele institutii de unde se vor taia fonduri in 2017, printre acestea fiind SRI, Camera Deputatilor , Senatul si Curtea de Conturi.
Tot luni parlamentarii au taiat si salariile primilor 48 de demnitari, printre care cel al premierului, presedintelui si sefilor de camere parlamentare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La cererea lui Liviu Dragnea parlamentarii puterii au votat ca salariile a 48 de demnitari majorate in perioada guvernarii Ponta sa revina la valoarea initiala. Cu alte cuvinte, presedintele tarii care avea un salariu de 15.000 de lei va primi acum aproximativ 6500 de lei.
Premierul si presedintii camerelor Parlamentului, care era platiti cu 13.700 vor avea din nou doar 6100, iar ministii care aveau pana acum 13 365 de lei vor fi platiti cu 5350 de lei pe luna.
Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii: "Nu este echitabil fata de celelate categorii de bugetari ca sa creasca doar anumite salarii si nu in acelasi timp la toata lumea. Noi acum lucram la legea salarizarii unitare. Toata salariile bugetarilor vor creste, evident ca vor creste si cele ale demnitarilor in raportul care este absolut necasar, dar credem ca este bine ca toate aceste majorari sa se aplice odata pentru toata lumea."
Potrivit unor surse, bugetul pe 2017 se lasa asteptat, pentru ca PSD doreste foarte multe cheltuieli, in special cu salarii si pensii, dar in acelasi timp vrea si reduceri de taxe si impozite.
Primele masuri prinse in programul de guvernare si luate deja de guvernul Grindeanu au un impact asupra bugetului de 2,6 miliarde.
Liderul PSD a a anuntat deja ca unele institutii vor primi mai putini bani cu 20 la suta fata de 2016. Acestea sunt Camera deputatilor, Senatul, SIE SRI, Administratia Prezidentiala si Curtea de Conturi.
Consilierul pe probleme economice al presedintelui Klaus Iohannis, Cosmin Marinescu, a explicat pe blogul sau ca este de dorit sa avem o prognoza economica realista, care sa nu puna ulterior executia bugetara in dificultate, in raport cu bugetul programat.
In paralel cu realizarea bugetului pe 2017, cei de la PSD au primit sarcina oficiala sa ancheteze presupusa "gaura" din bugetul fostului premier Dacian Ciolos.
In replica fostul premier a dat o replica pe pagina sa de Facebook.
Proiectul de buget pe 2017 va fi finalizat si trimis in Parlament saptamana viitoare.
Proiectul privind respingerea Ordonantei Guvernului nr. 14/2015 pentru completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional.