Romania, pe locul 7 la rapiditatea cresterii sperantei de viata. Tarile in care oamenii traiesc cel mai mult


Ultimul update: Sambata 25 Februarie 2017 07:03
Data publicarii: Miercuri 22 Februarie 2017 19:10
Categorie: Stiri Sociale

Tara noastra este pe locul 7 din 32 de tari la rapiditatea cresterii sperantei de viata pana in anul 2030. Asta arata un studiu facut de Imperial College of London si Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Cercetatorii sustin ca o fata care se va naste peste 13 ani in Romania va trai 81 de ani, iar un baiat 74 - cu cinci mai mult decat in prezent. Tarile in care se traieste cel mai sanatos si cel mai mult sunt in Asia, in zona Scandinava si pe tarmul Mediteranei.

Speranta de viata la nastere este un indicator statistic important pentru ca arata numarul mediu de ani pe care un nou-nascut este de asteptat sa-i traiasca daca nivelul lui de trai si conditiile legate de alimentatie, locuire, asistenta medicala, cultura si relationare cresc in ritmul actual pe durata vietii lui. In traducere: mancarea, educatia si ingrijirea, plus servicile prestate de stat dau o viata de calitate sau nu.

Concret, asa arata speranta de viata din 1960 pana azi. Atunci traiam in medie 65 de ani, azi 75 de ani. Aici in perioada comunista si pana in 1996 acest indicator a ramas aproape plat, din ‘96 pana in 2000 a fost prima crestere sustinuta din istorie. Mai avem un salt asemanator si din 2008. Cercetatatorii de la Imperial College of London si experti ai Organizatei Mondiale a Sanatatii au facut insa o estimare pana in 2030. Speranta de viata va fi de peste 77 de ani, sustin ei.

Iata, daca ne luam dupa cresterea prognozata a longevitatii femeilor suntem in top 7 state, dupa tari precum Coreea de Sud, Portugalia, Cehia si, surprinzator, in fata Frantei, iar pe harta vedem in ce tari se traieste acum cel mai bine si cel mai mult. Tarile asiatice, tarile nordice europene, bazinul mediteranean - toate au peste 80 de ani speranta de viata.

O populatie in imbatranire va apasa insa pe bugetul de pensii, pe sistemul de sanatate, pe asigurari, pe tot ce inseamna servicii sociale. Asta arata Fondul Monetar International intr-un raport recent, in care recomanda solutii precum cresterea varstei de pensionare, la noi deja e 65 de ani, majorarea contributiilor sau scaderea pensiilor.

Studiu: Tara unde speranta medie de viata pentru femei va ajunge la 90 de ani in 2030
Preconceptiile pacientilor cu privire la alunite. Cum prevenim cancerul de piele
Povestea impresionata a tinerei care a
VIDEO PROTVPLUS.RO