Nu s-au consumat alimente rotunde si nu s-a folosit cutitul. Traditiile tinute de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul
Crestinii ortodocsi si greco-catolici au tinut vineri post si s-au ferit sa manance pepeni, rosii, varza si alte alimente rotunde sau sangerii la culoare.
Asa au marcat marele praznic al Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Un pahar de vin, coliva si cozonac i-au asteptat pe credinciosi dupa slujba, pretutindeni unde Ioan Botezatorul e sfant protector. Unii enoriasi au uitat ca rabdarea e o virtute.
Vinul este, de fapt, jertfa de sange a celui numit, pentru credinta sa, "cel mai ales intre barbati". Sfantul Ioan Botezatorul a fost ucis prin decapitare, din ordinul lui Irod Antipa. Nepoata lui a fost cea care a cerut capul sfantului, in schimbul unui dans pe care il dorea imparatul. Trupul pangarit de calai a fost supus unei umilinte in plus. A fost purtat prin oras, spre spaima crestinilor.
Singurul lacas de cult din Capitala care poarta acest hram este si unica biserica translatata. Pentru ca se afla exact in mijlocul Bulevardului Unirii de azi, in timpul regimului Ceausescu a fost mutata pe o distanta de 23 de metri, cu ajutorul unui sistem ingenios de sine. De fapt, se hotarase sa fie demolata, dar consiliul care a decis asta s-a temut de reactiile comunitatii, foarte atasata de sfantul patron.
Si vineri, crestinii ortodocsi il cinstesc pe cel care i-a dat lui Christos taina botezului. Au postit, iar unii au respectat cutume aflate de la batrani. "Nu mancam legume sau fructe rotunde. Nu stiu sa zic de ce, probabil era forma capului Sfantului Ioan Botezatorul", spune o femeie.
Taranii spun ca in aceasta zi painea se rupe cu mana sau se mananca azime si covrigi. "E legat de taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul. Ca i-a taiat capul cu cutitul si probabil sa nu-l folosim in ziua de azi", considera un credincios.
In Vrancea, nici rosiile n-ar fi permise. Tot in folclor, se spune ca de 7 ori capul sfantului a fost retezat, iar puterea credintei il facea sa creasca la loc. Toate acestea se regasesc doar in icoane si nu au sustinere in textele oficiale.
Sursa: Pro TV
Etichete: tradiții, obiceiuri, sarbatori, Sfantul Ioan Botezatorul,
Dată publicare:
29-08-2014 19:24