Aceasta este Romania anului 2014. Elevii invata in sali de clasa cu perdele in loc de usi si fara apa curenta. GALERIE FOTO

Movila Banului, Buzau

Cei 250 de copii din comuna buzoiana Movila Banului vor invata si anul acesta intr-un camin cultural si intr-o scoala construita in 1948, cu perdele sau bucati din plastic in loc de usi, cu WC-uri in curte si fara chiuvete.

Potrivit sefului Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Buzau, Geta Burducea, 89 din cele 560 de unitati de invatamant din judet nu au autorizatii sanitare din cauza numeroaselor probleme. Astfel, exista scoli fara apa, unde copiii sunt nevoiti sa isi aduca de acasa la sticle, in timp ce in alte unitati de invatamant nu sunt grupuri sanitare sau lucrarile de reabilitare nu au fost finalizate, imobilele aratand ca niste santiere.

Cele mai multe dintre scolile neautorizate sunt din mediul rural, dar sunt si doua unitati din municipiul Buzau: o gradinita care functioneaza la parterul unui bloc si care nu va primi din aceasta cauza niciodata autorizatie sanitara si alta care este in curs de reabilitare.

FOTO: Grupul sanitar al elevilor care vor invata in Caminul Cultural din satul Movila Banului, Buzau:

Citește și
copii care cersesc
Romania, "scoala" de mici cersetori ai Europei. Sute de mii de copii nu invata altceva decat sa ceara sau sa munceasca
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

In comuna Movila Banului, autoritatile se chinuie de mai bine de sapte ani sa extinda si sa modernizeze doua scoli in care invata aproximativ 250 de copii. Conform Mediafax, lucrarile la cele doua scoli din satele Limpezis si Movila Banului au fost incepute in anul 2007, cand banii veneau de la Ministerul Educatiei prin Inspectoratul scolar, insa constructorii au lucrat efectiv la reabilitarea unitatilor de invatamant doar doi ani, timp in care s-au cheltuit 850.000 de lei.

Din 2009, din lipsa banilor, santierul a fost parasit, iar tot ce s-a realizat in cei doi ani s-a degradat sub privirile localnicilor ai caror copii invata in conditii improprii. Intre timp, cele doua scoli au fost preluate de primarie, care spera sa finalizeze lucrarile cu fonduri de la Uniunea Europeana, suma necesara fiind estimata la peste un milion de lei.

In conditiile care proiectul prin care autoritatile locale spera sa atraga fonduri europene este in faza incipienta, cele doua scoli raman cu lacatul pe usi, copiii fiind nevoiti sa invete si anul acesta in caminul cultural din satul Movila Banului si intr-o scoala veche construita la Limpezis in 1948, niciuna dintre cele doua cladiri neindeplinind standardele unei scoli adevarate.

"Pana anul acesta scolile nu au fost in curtea noastra, a Primariei, au apartinut de Inspectoratul scolar. De cand au intrat sub tutela Primariei, am intocmit un proiect pe Programul Operational Regional, proiect care a primit acceptul, dar va primi finantare de anul viitor. Pana atunci, copiii vor invata ca si pana acum, in spatiul fostei scoli din Limpezis si in caminul cultural din Movila Banului. Avem nevoie de prea multi bani pentru reabilitarea scolilor, bani pe care nu-i avem in buget, iar finantarea europeana este singura noastra speranta", a spus primarul comunei Movila Banului, Frusina Ghinea.

In caminul cultural din satul Movila Banului sunt improvizate patru sali de clasa delimitate nu prin usi, ci prin perdele sau prin bucati de plastic. Salile nu au intrari separate, ci se trece dintr-o clasa in alta, spatiul fiind inghesuit, iar mobilierul este vechi si deteriorat. Mai mult, nu exista toalete, copiii fiind nevoiti sa mearga la WC-urile in curtea caminului cultural, fara chiuvete si apa curenta.

Situatia de la Movila Banului nu este insa singulara in judetul Buzau.

Reprezentanti ai Prefecturii, Directiei de Sanatate Publica si Inspectoratului scolar au facut, la inceputul lunii septembrie, controale in 91 de unitati de invatamant din 20 de localitati din judet, unde au descoperit numeroase probleme. In comuna Amaru, la scoala si gradinita din localitatea Dulbanu, curtea este plina de buruieni, nereguli fiind descoperite, in urma unui control, si in ceea ce priveste planul de evacuare in caz de incendiu.

In comuna Balta Alba, o gradinita functioneaza intr-o cladire veche, gardul fiind neterminat, curtea neamenajata, iar grupul sanitar neigienizat, in timp ce la o alta unitate de invatamant pentru prescolari peretii si zidaria sunt degradate, iar grupurile sanitare murdare.

La scoala gimnaziala din satul Amara inspectorii au gasit cosul de fum al centralei termice necuratat, iar in laboratorul de chimie prizele electrice erau montate direct pe bancile elevilor.

Primarul din comuna Balta Alba, Georgian Calota, spune ca problema cea mai mare este insa lipsa unui microbuz scolar cu care sa poata fi transporti prescolarii de la cele doua gradinite din Balta Alba la scoala din satul Amara, unde ”conditiile sunt bune". "Cea mai mare problema este legata de microbuzul scolar. Avem nevoie de el ca de aer. Daca ne vine microbuzul scolar vom putea aduce copiii la scoala din Amara, unde conditiile sunt bune, avem si toalete in interior si tot ce trebuie. Gradinitele sunt cladiri vechi, dar daca primim fonduri facem altele noi, daca nu, asta e, astea sunt conditiile. Aceste gradinite sunt fostele scoli care functionau inainte de anii '90. Celelalte probleme, cu prizele montate pe banci si cosuri de fum necuratate, le rezolvam pana la 15 septembrie", a spus primarul Georgian Calota.

La scoala generala din Braesti toaleta nu este igienizata, usile sunt degradate si nu exista surse de apa. De asemenea, sobele nu au fost reparate, mobilierul scolar este deteriorat, geamurile sparte, iar curtea este neamenajata.

In comuna Calvini, satul Bascenii de Jos, acoperisul cladirii in care functioneaza scoala primara si gradinita este deteriorat si ploua prin el, tavanele sunt fisurate, instalatia electrica are defectiuni, iar sobele au fisuri si nu au fost reparate.

Potrivit inspectorilor, multe scoli din judetul Buzau folosesc spatii improvizate in lipsa unor clase corespunzatoare in care sa se desfasoare cursurile, nu au sisteme de alimentare cu apa potabila, nu au grupuri sanitare corespunzatoare, racordate la apa curenta si cu un numar suficient de cabine si nu sunt dotate cu spatii in care copiii sa poata desfasura activitati in aer liber, in conditii de siguranta.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
TOP 5 cele mai frecvente greseli din limba romana. Cuvintele pe care le foloseste toata lumea, desi nu exista
TOP 5 cele mai frecvente greseli din limba romana. Cuvintele pe care le foloseste toata lumea, desi nu exista

Tuturor ni se poate intampla sa mai facem cate o greseala atunci cand scriem un mesaj sau purtam o conversatie. Unele greseli sunt suparatoare doar pentru academicieni, insa altele chiar ne pot face de ras.

Romania,
Romania, "scoala" de mici cersetori ai Europei. Sute de mii de copii nu invata altceva decat sa ceara sau sa munceasca

Din cauza saraciei, sute de mii de copii n-au ajuns niciodata la scoala sau au fost nevoiti sa renunte la ea. Fara carte, nu-si pot face un rost in viata, dar parintilor nu le pasa si ii trimit la munca sau, mai grav, la cersit.

Situatie fara precedent in invatamantul din Romania. Elevii din clasele I si a II-a vor incepe scoala fara manuale pe banci
Situatie fara precedent in invatamantul din Romania. Elevii din clasele I si a II-a vor incepe scoala fara manuale pe banci

Avem o situatie fara precedent in invatamantul primar. Elevii de clasa intai si a doua nu vor gasi pe bancile scolii niciun manual.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.