Pacientii nemultumiti ii pot "arde" la leafa pe medici. Proiectul salarizarii pe "impresie generala"
Se tot vorbeste despre un nou sistem de salarizare pentru medici, insa pana acum toata lumea a sperat ca lefurile din sistem vor creste. Gresit.
Pe viitor, daca doctorul nu face performanta si il ocolesc pacientii, el risca sa ia mai putin cu 30% decat in prezent. Cei din Ministerul Sanatatii vor sa pedepseasca incompetenta. Initiativa este in egala masura salutata si contestata.
La externare, pacientul va primi un formular in care va scrie in mod confidential daca a fost sau nu multumit de tratamentul primit.
Din aici incepe sa creasca sau sa scada salariul medicilor. Satisfactia pacientului e atat de importanta incat il poate lasa pe doctor fara 10% din leafa. E drept, astfel de documente exista deja in sanatate, dar nu sunt folosite.
Iata si un exemplu: specialistul, cu un salariu de baza mediu de 2600 de lei, poate incasa cu 260 de lei mai putin in cazul in care cel pe care l-a tratat este multumit.
In ecuatie intra si volumul de munca. Specialistul care munceste putin mai poate pierde inca 10 procente din salariu.
Caz concret - Fundeni: pe sectia de radiologie lucreaza 10 medici ce ar trebui sa realizeze aproximativ 2000 de investigatii lunar. Cu cat depasesti media obligatorie, cu atat poti castiga mai mult.
Evident ca o influenta asupra venitului o vor avea toate greselile unui doctor de la o simpla balba pana la o culpa. In total, un cadru medical ar putea pierde 30 de procente.
La polul opus, cel care face performanta poate sa castige dublu. Un proiect fantezist, spun sindicatele.
Daca proiectul va ajunge totusi realitate, un medic primar cu un salariu mediu de 3000 de lei poate pierde 900 de lei la final de luna sau poate castiga 6000.
Grosul ar veni insa de la pacientii privati, adica acei bolnavii care isi aleg medicul expres si care ar putea fi obligati sa achite chiar si 1500 de lei pentru o internare si cate 150 de lei pentru fiecare consultatie.
Forma finala a documentului nu a fost inca stabilita. Odata redactata, va intra in dezbatere publica si mai apoi spre aprobare.