Proiect pentru marirea salariilor in Sanatate. Romanii care aleg un anumit medic de la stat, taxati
Pacientii care vor sa-si aleaga un medic anume care sa-i trateze vor plati la stat ca la privat. Este una dintre solutiile la care se gandeste Ministerul Sanatatii, ca sa poata mari salariile din spitale.
Mai mult de jumatate din aceste taxe ar urma sa intre in buzunarul specialistului, care ar primi bonusuri in functie de performante. La polul opus vor fi doctori platiti cu lefuri mici.
Proiectul nu lamureste insa ce se va intampla cu atentiile platite, de bolnavi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru prima data, in sistemul sanitar de stat ar aparea notiunea de pacient privat. Vorbim despre pacientul care isi exprima in scris dorinta de a fi tratat de un anume medic si pentru care ar fi dispus sa plateasca.
Vrei musai sa fii tratat la un anumit medic? Atunci trebuie sa platesti. 1.500 de lei la internare si 150 de lei pe fiecare consultatie.
Dan Peretianu, vicepresedinte Sindicatul Medicilor din Romania: "Si afara exista o astfel de taxa. In Canada, de exemplu, daca vrei sa nu mai stai pe listele de asteptare ca sa te operezi la sold, trebuie sa platesti".
Aceste costuri nu vor fi acoperite de asigurarile de sanatate.
Spitalele nu vor avea insa voie sa umple sectiile de pacienti privati: doar 20% dintre ei ar intra in acest regim.
Din banii stransi, 70% ar intra in buzunarele medicilor, iar restul ar urma sa se imparta intre personalul care se ocupa cu ingrijirea bolnavului si spital.
Exceptie vor face medicii care lucreaza in sectiile de Terapie Intensiva sau Urgenta. Sau cei care sunt angajati si la privat.
Asta nu inseamna ca dispare sistemul gratuit: cei care nu isi permit sa plateasca vor fi tratati ca si pana acum.
Proiectul e contestat in primul rind de asociatiile care lupta pentru protectia pacientilor.
Cezar Irimia, C.O.P.A.C.: "In felul acesta, se vor crea diferente uriase intre cei care isi permit sa plateasca si cei care nu. Nu este normal ca aceste salarii marite sa fie suportate tot din buzunarul pacientilor".
Cu atat mai mult cu cat nu-i roman care sa nu fi facut cunostinta cu sfanta spaga, atunci cand a avut nevoie de ingrijiri medicale.
Pe de alta parte, medicii buni trebuie sa scape de salariile de mizerie.
Carmen Orban, manager Spitalul Fundeni: "Nu putem sa stam cu mainile in san cand au plecat atatia medici. Trebuie sa facem ceva".
Proiectul propune insa si diminuari pentru cei care nu isi fac norma.
In sectia de Radiologie de la Spitalul Fundeni, de pilda, muncesc zece medici, care ar trebui sa faca aproximativ 2.000 de investigatii lunare. Medicul care munceste mai putin de-atat va pierde bani din salariu, suma ce merge mai apoi catre specialistii ce muncesc suplimentar.
Romania a pierdut, in 6 ani, peste 20.000 de medici specialisti. Deocamdata, toate propunerile oficialilor din sanatate sunt la stadiul de proiect. Forma finala va fi depusa la Parlament, spre aprobare.