Noul Cod Civil ar putea legaliza conceptul de mama purtatoare!
Informatie incurajatoare pentru cuplurile care nu pot avea copii din cauza tulburarilor hormonale, a sterilitatii, ori a stresului cronic. Proiectul de Cod Civil ar putea legaliza conceptul de "mama purtatoare".
Articolul 461, din Codul Civil in vigoare, interzice orice conventie care poate avea ca scop procrearea sau purtarea sarcinii de o alta persoana. Acum, comisia speciala de analiza a noului Cod Civil a decis ca familiile care nu pot avea copii sa fie lasate sa apeleze la o mama-surogat, care sa poarte sarcina in urma careia va rezulta bebelusul dorit de cuplul infertil.
Intre familie si mama purtatoare se va incheia un contract la notar. In plus, daca mama de imprumut e casatorita se va cere si consimtamantul sotului ei.
Legal, au posibilitatea de a apela la mama purtatoare doar femeile care nu pot face copii din cauza incapacitatii fiziologice sau la care n-au reusit fertilizarile in vitro. Vor fi insa si o serie de restrictii pentru a nu transforma femeile in mame surogat, doar de dragul banilor sau pentru ca e la moda.
Embrionul perechii, fecundat in vitro, ar putea fi purtat timp de noua luni de o alta femeie. Aceasta va fi platita, legal, ca sa duca sarcina pana la termen. Sceptici, reprezentantii Colegiului Medicilor spun ca nu e cazul ca in Romania sa apara moda femeilor incubator.
In America, de exemplu, o femeie care accepta sa poarte copilul unei alte femei primeste prin contract pana la 20.000 de dolari. Proiectul de Cod Civil care contine si articolul ce permite intrarea in legalitate a mamei surogat urmeaza sa fie dezbatut in Parlament in luna mai.