Ajutorul primit de pasarile care isi petrec iarna in Romania, din partea voluntarilor. "O noapte poate insemna moartea"
Pasarile care ierneaza la noi au nevoie de ajutor. Societatea Romana de Ornitologie monteaza pentru ele casute in parcurile din Capitala. Iar voluntarii le dau seminte, in speranta ca micile pasari vor trece mai usor peste aceasta perioada rece.
Si in alte orase au fost demarate proiecte asemanatoare. La Galati, de pilda, elevii au facut casute din pet-uri in care sa puna hrana pentru pasari.
Cinteze, pitigoi, ciocanitori de stejar, ticleni si vrabii de camp - sunt doar cateva dintre speciile de pasari care isi petrec iarna in parcurile de la noi. Ca sa reziste la frig, ornitologii au inceput sa monteze hranitoare in care le pun seminte.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ovidiu Bufnila, purtator de cuvant Societate Romana de ornitologie: 'Un pitigoi albastru este o pasare mica. Dupa o noapte geroasa pierde undeva la 33% din masa corporala. O noapte poate insemna moartea"
Pentru ca numarul pasarilor de care trebuie sa avem grija e foarte mare, voluntarii pun hrana si in copaci.
Tot voluntarii au montat si cuiburi artificiale.
Alexandru Cris Tudor: S-au pus 19 cuiburi pentru 4-5 specii...pitiogoi, macaleandru. Au fost puse de oameni pt ca au nevoie sa si depuna ouale
Preocupari similare au avut si galatenii. Acesta este un alt model de hranitoare pentru pasari, este unul mai simplu. Are un jgheab care trece prin acest bidon si, pe masura ce pasarile consuma semintele din jgheab, de sus cad altele, pentru a se putea hrani si alte pasari.
La Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii din oras muzeografii si elevii au facut hranitori pentru pasari din bidoanele de plastic.
Viorica Atodiresei, muzeograf, Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, Galati: "Hrana pasarilor, este formata, in principiu, din insecte, fructe, seminte, dar se imputineaza. Ne-am propus sa le ajutam".
Inaripatele trebuie hranite pana la sfarsitul lunii februarie. Si lacurile sunt pline de pasari care au ramas la noi peste iarna.
Cand vine vorba de pasarile care isi petrec iarna e lacurile din marile orase, specialistii ne recomanda sa le hranim cu prajituri mai vechi, cozonac si coji de cartofi. Au valoare nutritiva mai mare si le tin mai mult de foame.