Noi specializari in universitati, dupa ce angajatorii s-au plans ca tinerii n-au cunostinte practice. "Ii invatam de la zero"
Doua treimi dintre angajatorii romani sunt nemultumiti de cunostintele practice ale tinerilor abia iesiti de pe bancile scolilor.
Este concluzia unui studiu recent, care atrage atentia si asupra faptului ca patronii nu au alta solutie, decat sa angajeze oameni slab pregatiti, pe care trebuie apoi sa ii formeze. Fie le platesc cursuri, fie ii invata chiar ei. In paralel, Guvernul a anuntat ca va introduce, la cererea companiilor, noi specializari in universitati.
Sorin Barbu are in capitala doua restaurante cu specific spaniol. Pe unul a fost nevoit sa-l inchida pe timp de vara, pentru ca nu are suficient personal. Povesteste ca ii este greu sa gaseasca ospatari si barmani care stiu aceasta meserie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sorin Barbu, proprietarul a doua restaurant: "Ii invatam de la zero absolut tot. Foarte putine sunt persoane calificate. lumea a plecat in Anglia, Spania, destinatii in care lumea se plateste mai mult"
Cu aceeasi problema se confrunta multi dintre patronii din Romania. Potrivit unui studiu recent, doua treimi dintre angajatori sunt de parere ca nivelul pregatirii practice a absolventilor din scoala profesionala este slab si extrem de slab. Asa se face ca 6 din 10 companii de la noi sunt nevoite sa apeleze la forta de munca necalificata pentru a acoperi deficitul de personal.
De altfel, ultimul studiu al Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior arata ca 80% dintre absolventii de studii superioare profeseaza in alte domenii decat cele pentru care s-au pregatit. Asa ca nu este de mirare ca firmele care ofera cursuri de calificare pentru tineri s-au inmultit in ultimii ani.
Corina Diaconu, managerul unei agentii de recrutare: "Companiile investesc foarte mult in ultima perioada in pregatirea angajatilor. Ii pregatesc atat la locuri de munca, dar ii trimit si la cursuri de formare profesionala. Cursurile sunt platite de catre companii."
La cererea patronilor, nemultumiti de slaba pregatire a absolventilor de studii superioare, Guvernul va introduce din toamna 5 noi specializari in universitati.
Studentii de la stiinte sociale se vor putea specializa si in media digitala, managementul sistemelor de supraveghere aeriana sau pedagogie sociala. La Facultatea de Matematica si Stiintele Naturii va fi introdusa chimia farmaceutica, iar la stiinte ingineresti - apare specializarea numita "echipamente si sisteme electronice militare".
Guvernantii spera ca tinerii vor fi receptivi. Astfel ar urma sa scada si rata somajului in randul lor, care, potrivit datelor Eurostat, a ajuns la 21%, cu 2,4 procente peste media Uniunii Europene.