Constantin Brancusi, comemorat la Targu-Jiu cu o coliva, iar la Paris cu imagini unice ale marelui sculptor roman

Ultima actualizare: 23-02-2016 06:56

A fost Ziua nationala Constantin Brancusi, sarbatoare tinuta pentru prima data, la 140 de ani de la nasterea sculptorului. Autoritatile din Targu-Jiu s-au gandit sa-i faca o coliva cu operele sale, desenate din cacao. 

La Paris sau la New York insa, memoria lui Brancusi este mult mai pretuita, dovada ca francezii au postat imagini cu el pe care putini le-au vazut pana acum.

"Ai vazut una din pasarile mele? Cred ca vreo ora am contemplat doua din ele… La multa lume au placut. Au fost intelese intentiile mele. Direct, intuitive. Ce am facut? Am aruncat deoparte aripile si ciocul, ghearele si creasta, ochii si picioarele…"

Constantin Brancusi vorbea astfel despre cele mai cunoscute lucrari ale sale. La 45 de ani, povestea ca a a visat de copil cum zboara printre arbori si a purtat nostalgia acestui vis sculptand Pasari maiestre.

Ideile sale erau greu de inteles in anii 1920, cand arta nu iesise inca din tiparele clasice. De aceea, in 1926, cand a trimis "Pasarea in vazduh" la New York, pentru o expozitie, vamesii nu au recunoscut sculptura ca fiind o opera de arta. Dupa legile americane, sculptura nu era decat lucrarea care, prin cioplire sau turnare, imita o fiinta sau un obiect.

"Pasarea in vazduh" a lui Brancusi nu se potrivea regulilor scrise, iar vamesii au catalogat-o drept "obiect de uz casnic". Evident, scupltorul s-a infuriat teribil si a depus plangere la o instanta americana.

Numai dupa ce criticii de arta au analizat lucrarea si i-au spus judecatorului ca surprinde esenta zborului, acesta i-a recunoscut valoarea si s-a vorbit, pentru prima data, despre o noua scoala de arta care nu mai imita realitatea, ci surprinde idei abstracte.

RADU VARIA: "Brancusi este creatorul sau parintele sculpturii moderne. Pentru ca el a creat acest lucru."

RADU BOROIANU "Avem in fata unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii" .

Brancusi a trait la Paris 53 de ani, iar atelierul sau, aflata in inima capitalei Frantei, este transformat in muzeu. De altfel, francezii sunt cei care l-au pretuit mai mult decat romanii, iar Muzeul de arta moderna de la Paris a publicat recent imagini rare cu sculptorul.

Se spune ca intr-una dintre vizitele sale in Romania, Constantin Brancusi le-ar fi zis unor rude: "V-am lasat saraci si prosti, v-am gasit si mai saraci si prosti!". Dar spunea mereu ca a fost intai de toate taran si asa a si ramas. Si probabil asta ar fi spus si astazi dat fiind ca, la Targu Jiu, unde Brancusi a ridicat Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului, turistii abia daca au de unde sa isi cumpere o harta sau un suvenir cu chipul sculptorului.

La 140 de ani de la nastere lui Constantin Brancusi, oficialitatile de la Targu Jiu in frunte cu un sobor de preoti au organizat o defilare si i-au pregatit o coliva pe care operele lui Brancusi au fost reprezentate din cacao.

A fost prezentat si proiectul de modernizare a ansamblului monumental "Calea eroilor" care leaga Poarta Sarutului de Coloana infinitului. La 100 de milioane de euro se ridica costurile si apartine arhitectului Dorin Stefan, insa deocamdata nu are finantare.

 

Iar la Bucuresti, Ministerul Culturii a anuntat ca reia negocierile pentru a cumpara "Cumintenia pamantului", evaluata la 20 de milioane de euro.

Reprezentantii familiei care detine lucrarea spun insa ca negocierea s-a finalizat din octombrie 2015 si ca de atunci asteapta de la minister un document care sa ateste inchiderea procedurilor astfel incat statuia sa poata fi vanduta catre clienti persoane private.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO