Constantin Brancusi, comemorat la Targu-Jiu cu o coliva, iar la Paris cu imagini unice ale marelui sculptor roman

Ultimul update: Marti 23 Februarie 2016 06:56
Data publicarii: Sambata 20 Februarie 2016 09:10
Categorie: Actualitate

A fost Ziua nationala Constantin Brancusi, sarbatoare tinuta pentru prima data, la 140 de ani de la nasterea sculptorului. Autoritatile din Targu-Jiu s-au gandit sa-i faca o coliva cu operele sale, desenate din cacao. 

La Paris sau la New York insa, memoria lui Brancusi este mult mai pretuita, dovada ca francezii au postat imagini cu el pe care putini le-au vazut pana acum.

"Ai vazut una din pasarile mele? Cred ca vreo ora am contemplat doua din ele… La multa lume au placut. Au fost intelese intentiile mele. Direct, intuitive. Ce am facut? Am aruncat deoparte aripile si ciocul, ghearele si creasta, ochii si picioarele…"

Constantin Brancusi vorbea astfel despre cele mai cunoscute lucrari ale sale. La 45 de ani, povestea ca a a visat de copil cum zboara printre arbori si a purtat nostalgia acestui vis sculptand Pasari maiestre.

Ideile sale erau greu de inteles in anii 1920, cand arta nu iesise inca din tiparele clasice. De aceea, in 1926, cand a trimis "Pasarea in vazduh" la New York, pentru o expozitie, vamesii nu au recunoscut sculptura ca fiind o opera de arta. Dupa legile americane, sculptura nu era decat lucrarea care, prin cioplire sau turnare, imita o fiinta sau un obiect.

Statul roman vrea sa cumpere "Cumintenia Pamantului", insa nu are cu ce bani. De ce se considera mostenitorii "batjocoriti"

"Pasarea in vazduh" a lui Brancusi nu se potrivea regulilor scrise, iar vamesii au catalogat-o drept "obiect de uz casnic". Evident, scupltorul s-a infuriat teribil si a depus plangere la o instanta americana.

Numai dupa ce criticii de arta au analizat lucrarea si i-au spus judecatorului ca surprinde esenta zborului, acesta i-a recunoscut valoarea si s-a vorbit, pentru prima data, despre o noua scoala de arta care nu mai imita realitatea, ci surprinde idei abstracte.

RADU VARIA: "Brancusi este creatorul sau parintele sculpturii moderne. Pentru ca el a creat acest lucru."

RADU BOROIANU "Avem in fata unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii" .

Brancusi a trait la Paris 53 de ani, iar atelierul sau, aflata in inima capitalei Frantei, este transformat in muzeu. De altfel, francezii sunt cei care l-au pretuit mai mult decat romanii, iar Muzeul de arta moderna de la Paris a publicat recent imagini rare cu sculptorul.

Se spune ca intr-una dintre vizitele sale in Romania, Constantin Brancusi le-ar fi zis unor rude: "V-am lasat saraci si prosti, v-am gasit si mai saraci si prosti!". Dar spunea mereu ca a fost intai de toate taran si asa a si ramas. Si probabil asta ar fi spus si astazi dat fiind ca, la Targu Jiu, unde Brancusi a ridicat Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului, turistii abia daca au de unde sa isi cumpere o harta sau un suvenir cu chipul sculptorului.

La 140 de ani de la nastere lui Constantin Brancusi, oficialitatile de la Targu Jiu in frunte cu un sobor de preoti au organizat o defilare si i-au pregatit o coliva pe care operele lui Brancusi au fost reprezentate din cacao.

A fost prezentat si proiectul de modernizare a ansamblului monumental "Calea eroilor" care leaga Poarta Sarutului de Coloana infinitului. La 100 de milioane de euro se ridica costurile si apartine arhitectului Dorin Stefan, insa deocamdata nu are finantare.

 

Iar la Bucuresti, Ministerul Culturii a anuntat ca reia negocierile pentru a cumpara "Cumintenia pamantului", evaluata la 20 de milioane de euro.

Reprezentantii familiei care detine lucrarea spun insa ca negocierea s-a finalizat din octombrie 2015 si ca de atunci asteapta de la minister un document care sa ateste inchiderea procedurilor astfel incat statuia sa poata fi vanduta catre clienti persoane private.

 

Ziua Brancusi, sarbatoare nationala tinuta pentru prima data in tara. Doar cativa turisti au fost curiosi sa vada casa-muzeu

Ziua Brancusi, sarbatoare nationala tinuta pentru prima data in tara. Doar cativa turisti au fost curiosi sa vada casa-muzeu

eleve cluj

Un clujean s-a predat singur poliției, fiind acuzat că ar fi acostat 2 eleve

Cioban, supărat pe un poliţist care nu lua mită: „Sunt oameni care nu poţi să trăieşti cu ei”

Piese pentru adolescenţi, la teatrele din Bucureşti. "S-au îmbrăcat în negru şi au început să facă pe ninja"

Scandal între rectori şi minister. Universitatea București, în grevă japoneză

Un bărbat din Bacău, supărat că fratele său nu-i dă calul, a dat foc satului

Fermierii se pregătesc iar de profituri mari cu cultura-minune. Au sacrificat grâul pentru ea

politist masina

UE vrea să-i protejeze pe cei care denunţă abuzuri din instituţiile în care lucrează

Moldoveanul împuşcat şi apoi plimbat între spitale ar fi fost şi jefuit de 12.000 euro

A murit Dinu C. Giurescu, istoric şi vicepreşedinte al Academiei Române

Femeie din Capitală, surprinsă de tren şi ucisă în timp ce traversa pe lângă bariere

Un bărbat a ajuns cu urechea tăiată, din cauza unui scandal pentru o bucată de pământ

Căpuşele, pericolul nevăzut din parcuri. Multe orașe nu au contracte de dezinsecție