Traditii si superstitii in ziua Sfantului Andrei. Ce obisnuiesc sa faca romanii in aceasta noapte
Luni noaptea, de Sfantul Andrei, romanii dau cu usturoi pe la geamuri ca sa tina strigoii afara. Iar cei care nu tin cont de traditii se bucura de o zi libera, data prin lege, de Sfantul Andrei.
Peste 700.000 poarta numele acestui sfant, considerat ocrotitorul tarii.
Usturoi se agata si de tocul usii si pe la geamuri, peste tot pe unde ar putea sa intre raul. Dar de la o casa la alta, traditiile se schimba. Unii spun ca astazi nu se scoate gunoiul din casa, doar cenusa din sobe.
Femeie: "Dimineata spuneau batranii trebuie sa scoti cenusa din sobe de la bucatarie de unde faci cenusa ca noaptea cica strigoii umbla si fac urme."
De Sfantul Andrei se pune si grau la incoltit, pentru ca gospodarii sa afle cum va fi recolta de anul viitor, dar si cat de prospera va fi viata lor.
Batrana: "Graul ca sa il punem in fereastra ca sa creasca in ianuarie sa incolteasca. Inseamna ca e anul bun daca incolteste."
Sunt multe traditii si superstitii legate de Sfantul Andrei. Cele mai importante sunt despre casatorie si despre faptul ca in aceasta noapte magica strigoii ar fi in libertate. Insa in Capitala cei mai multi oameni nu se gandesc ca spiritele rele sunt libere ci la faptul ca, de Sfantul Andrei si 1 Decembrie au 2 zile libere.
La Pestera Sfantului Andrei, in judetul Constanta, a fost o seara de rugaciune. Pelerinii s-au rugat in bisericuta sapata in stanca si, rand pe rand, au trecut pe la patul din piatra unde se crede ca obisnuia sa se odihneasca apostolul.
Potrivit unor istorici, Sfantul Andrei este primul propovaduitor al evangheliei pe meleagurile dintre Dunare si Marea Neagra.
Ce s-a intamplat noaptea trecuta
A fost noapte de rugaciune si pelerinaj, in multe zone din tara, in ajun de sarbatoare. Este praznuit Sfantul Andrei, ocrotitorul Romaniei, si oamenii au tinut sa mearga, la fel ca in fiecare an, la Pestera apostolului, din judetul Constanta.
Multi au ramas pentru slujba de luni, oficiata de un sobor impresionant de preoti, si la care sunt asteptati sa asiste peste 10.000 de pelerini. Si la Galati a fost o seara sub semnul luminii si al credintei.
Peste 100 de studenti de la Facultatea de Teologie, alaturi de colegi din organizatiile studentesti, au participat, alaturi de Arhiepiscopul Dunarii de Jos, la Pelerinajul Luminii, o procesiune in cadrul careia au refacut, simbolic, calatoria Sfantului Apostol Andrei pe meleagurile romanesti.
Paul Ioan Deliu, Asociatia Studentilor Crestin-Ortodocsi din Romania: "Ne aminteste de traditia romaneasca si de traditia acestui Sfant Apostol, care a fost cel dintai chemat."
Nu au fost uitate nici victimele tragediei din Colectiv: "Vesnica odihna da Doamne tinerilor adormiti in accidentul de la Colectiv..."
Oamenii au mers apoi in fata catedralei arhiepiscopale, sa se inchine la moastele Sfantului Efrem cel Noi, aduse de la Patriarhie, si ale Sfintilor Vasile si Andrei.
A fost o seara de rugaciune si la Pestera Sfantului Andrei, in judetul Constanta. Pelerinii s-au rugat in bisericuta sapata in stanca si, rand pe rand, au trecut pe la patul din piatra unde se crede ca obisnuia sa se odihneasca apostolul.
Pentru energie buna si speranta a venit si un domn. De 15 ani, sufera de diabet si are probleme cardiace. Iar de 12 ani vine cu sfintenie, la pestera Sfantului Andrei: "Nu lipsim in niciun an de la Sfantul Andrei. Aici se intampla minuni, sfantul face minuni cu noi. Acum 6 ani am avut probleme de sanatate si cand am iesit de aici din pestera simteam ca ma tin ingerii pe sus."
"Am avut si eu un nepotel Andrei, care a avut o malformatie la inima, din nastere, anul trecut. Cu ulei de la Sfinti, cu acatistul Sf. Apostol Andrei, cred ca s-a facut sanatos", a spus altcineva.
Potrivit unor istorici si teologi, Sfantul Andrei este primul propovaduitor al evangheliei pe meleagurile dintre Dunare si Marea Neagra.