Ne intereseaza cantitatea, nu si calitatea. Romanii beau 81 de litri de bere pe an, cea mai multa ambalata in PET-uri

Dată publicare: 06-08-2014 18:32
Dată actualizare: 09-08-2014 06:58


Daca tot ne plangem de caldura din ultimele zile, atunci aflati ca unii chiar au metoda lor ca sa stinga arsita. 81 de litri de bere pe an - atat bea romanul de rand, semn ca aceasta bautura chiar este pe placul sau.

Ca sa nu le treaca setea clientilor, producatorii ies mereu pe piata cu sortimente noi, inclusiv cu arome.

Petre are 35 de ani si impreuna cu sotia si-a deschis o berarie in centrul Capitalei. Din dragoste de bere cu poveste s-a nascut afacerea, pentru ca la el oamenii gasesc de la bere fermentata pe fundul marii, pana la cea mai scumpa din lume, de 850 de lei sticla.

Petre ne prezinta un sortiment special din beraria lui... "Berea asta, spre exemplu, are aroma de cirese, iar paharul are povestea lui: berea se facea intr-un castel care a ars si dupa ce a fost reconstruit, proprietarii au decis sa puna povestea pe pahar, asa ca, cu cat beti din pahar mai mult, castelul de aici pare ca ia foc".

Berea este batutura favorita a romanilor, cu 81 de litri pe cap de locuitor. Numai ca, spun unii dintre cunoscatori, romanii prefera berea ieftina.

Chiar si cu preturile mult mai mici decat in restul Uniunii Europene, romanii trebuie sa munceasca 24 de minute ca sa-si cumpere o bere, fata de un european care lucreaza doar 5.

Constantin Bratu, director general al Asociatiei Berarii Romaniei: "Ca si in anii precedentii, berea la pet a ramas, din pacate, preferata, pentru ca puterea de cumparare nu permite sa aleaga alt tip de ambalaj. Berea la pet are avantajul de a aduce pe masa consumatorului un pret mai mic pe litru de bere vandut fata de alt tip de ambalaj."

Asadar, 53 la suta din berea vanduta este la pet, 27 la suta in ambalaj de sticla, 17 la suta la doza si doar 3 procente cer bere la draft.

Pe piata din Romania si-a facut aparitia si berea aromata, semn ca producatorii incearca sa castige si publicul feminin.

Gusturile nu se discuta, tocmai de aceea piata berii este in continua dezvoltare. In momentul de fata, in Romania, 97 la suta din berea consumata e produsa aici. Mai mult, au crescut spectaculos exporturile, semn ca e apreciata si peste hotare.

Taxele obtinute in urma vanzarii bauturii slab alcoolizate, au adus anul trecut statului roman 69 de milioane de euro.


VIDEO PROTVPLUS.RO