"Ne-au luat copiii". Asistenta Sociala din Norvegia, acuzata de rapire de o familie de romani
Fiti foarte atenti cum va purtati cu cei mici, daca aveti de gand sa petreceti Revelionul intr-o tara straina. Lucruri care vi se par normale pot fi catalogate drept rele tratamente aplicate minorilor, in anumite state.
Sunt mari sanse ca asistentii sociali sa ia copiii in custodie, daca ajung la concluzia ca nu primesc educatia necesara, nu sunt in siguranta alaturi de parinti, sau le lipseste un anumit grad de confort.
Asa a patit si Marius Radulescu, ai carui urmasi - cinci la numar - sunt acum in grija statului norvegian.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Elena Tudor, director Directia Protectia Copilului: "La orice suspiciune de abuz, neglijenta confirmata, copiii pot fi luati din familie".
Mare atentie, asadar, pentru ca grija fata de copii se masoara diferit, de la stat la stat. Marius si sotia lui si-au pierdut copiii in primavara acestui an, desi erau convinsi ca le ofera totul.
Marius Radulescu, tatal copiilor: "Sase luni si doua saptamani sunt de cand nu stiu nimic de ei".
Protectia Copilului din Norvegia a monitorizat aceasta familie timp de mai multe luni. Asistentilor li s-a parut ca mama nu are autoritate fata de cei mici, ca nu li se ofera conditiile necesare pentru o dezvoltare armonioasa, ca baietelul care ajunsese la scoala e frustrat in relatiile cu colegii din cauza educatiei pe care o primeste acasa. Ramasi fara toti cei 5 copii ai lor, parintii disperati au dat in judecata autoritatile norvegiene. Le acuza de rapire, iar pe cele romane de neimplicare.
Marius Radulescu, tatal copiilor: "Sunt cetateni romani, nu norvegieni. Asta e o razbunare, iar statul roman este un simplu spectator, pe cuvantul meu. Nu stiu daca macar e in tribune statul roman la spectacolul asta".
Elena Tudor, director Directia Protectia Copilului: "Noi nu avem competenta sa stabilim daca este un abuz din partea statului norvegian, putem doar sa aplicam legislatia".
Iar legislatia nu ii da dreptul statului roman sa intervina intr-un proces aflat in derulare intr-o tara straina. Ambasada Romaniei a solicitat Ministerului de Externe norvegian repatrierea copiilor ramasi neinsotiti intr-o tara straina. Si, in plus, despartiti unul e altul, in mai multe centre sociale. Procesul este insa unul de durata.
Audienta Ambasadorului roman la Oslo la Ministerul de Externe Norvegian: "Ministerul de Externe norvegian nu poate interveni pe linie administrativa, avand in vedere ca nu exista un acord bilateral intre Norvegia si Romania care sa reglementeze repatrierea copiilor".
Pentru parinti insa, rabdarea are alte dimensiuni, mai ales ca in toate aceste luni copiii se indeparteaza de ei.