Muncitorii din Portul Constanta au iesit in strada!

Dată publicare: 23-09-2009 00:00
Dată actualizare: 02-11-2012 16:52


Port

Situatie disperata in Portul Constanta, unde aproape o treime dintre muncitori au ramas anul acesta fara un loc de munca.


Chiria, intretinere, lumina, mancarea nu mai spun, sunt cheltuieli care ma depasesc, din 6 milioane cat e somajul nu pot sa ma descurc, platesc chiria aici, de 200 de euro. Noi, astia mai in varsta, sarim peste mese.
Constantin Colta, muncitor
Afacerile merg tot mai greu, se plang patronii, care au disponibilizat sute de oameni. Cei mai multi au lucrat o viata ca portuari, iar acum s-au trezit pe drumuri, intr-o perioada in care nimeni nu-i angajeaza.

Ajunsi la capatul puterilor, miercuri au iesit in strada alaturi de fostii colegi, care se simt si ei amenintati cu somajul.

Mitingurile si, uneori, cate o greva spontana sunt ultimele arme care le-au ramas muncitorilor din Portul Constanta. De la inceputul anului, aproape 900 dintre ei au fost dati afara.

Constantin Colta este unul dintre cei care s-au trezit, peste noapte, fara o slujba. A fost docher 26 de ani neintrerupti. De cateva luni, traieste din de 600 de lei, intr-un apartament cu doua camere, cu o familie mare de intretinut. Omul mai munceste cu ziua, pe unde apuca. Recent, sotia lui a ramas si ea fara serviciu. La fel de greu o duc zeci de familii din Constanta.

Dupa Revolutie, in port lucrau 18.000 de oameni. Acum, au mai ramas doar 2.000. Iar vestile nu sunt deloc bune. In ultimul an, prin port au trecut cu 30% mai putine marfuri decat in 2008. Multi muncitori se tem ca vor ramane si ei fara serviciu. Patronii se feresc deocamdata sa vorbeasca despre alte disponibilizari.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO