Motivul pentru care fermierii romani vor scoate pe piata mai devreme rosille anul acesta. Ce preturi vor avea

Dată publicare: 05-04-2017 18:15
Dată actualizare: 08-04-2017 07:17


Inceputul lunii mai ne va aduce pe mese rosii proaspete, crescute in pamant romanesc. Evident, de solar. Subventia de 3000 de euro acordata celor care reusesc sa scoata pe piata tomate inca din primavara i-a motivat pe agricultori.

Solariile fermierilor din Izbiceni, judetul Dolj sunt pline de rosii. Legumele sunt inca verzi dar vor ajunge in piete in cel mult o luna - promit producatorii. Fermierii se grabesc sa iasa cu rosiile pe piata pentru ca altfel nu primesc subventia din programul pentru tomate. Cei 3.000 de euro ajung doar la cei care vand doua tone de rosii pana la sfarsitul lunii mai. Recolta se anunta de pe acum bogata. Pregatiti-va insa sa dati intre 8 si 10 lei pentru un kilogram.

Vasile Golgojan, legumicultor: "Normal ar fi sa scot in jur de 2 tone, dar fiind ingrijite ca la carte sper sa scot dublu de pe aceasta suprafata, in felul acesta ne acoperim cheltuielile si o sa ne mai si ramana."

Nici fermierii din Timis nu au timp de pierdut. Un producator are solariile incalzite cu apa geotermala si a mizat in principal pe soiuri aduse din strainate. Marfa o vinde toata in supermarketuri si, spune el, are nevoie de rosii rezistente. In cele 15 solarii pe care le detine polenizarea plantelor o fac bondarii.

Productia se anunta bogata si in zona Dobrogei. Mihai Petre, legumicultor: “La hectar ne ducem undeva intre 60-80 de tone de rosii la hectar intre 7-8 kg pe planta pentru ca a fost o primavara usoara. Le vindem in lanturile mari de supermarket."

Potrivit celor din Ministerul Agricultorii, ajutorul de 3.000 de euro a fost solicitat de peste 6.000 de legumicultori. Cei mai multi sunt din Olt, Giurgiu, Dolj si Buzau. Solicitantii estimeaza va vor obtine peste 12.000 de mii de tone de tomate in extrasezon.


VIDEO PROTVPLUS.RO