Motivele pentru care ouale s-au scumpit de trei ori in 2012 si nu se mai gasesc in magazine
In magazine, sunt oua mai putine si mai scumpe. De la inceputul anului, preturile au crescut de trei ori. Mai intai, pentru ca nu mai importam de la polonezi. Nu si-au modernizat fermele, iar produsul finit, adica "oul stresat", a primit interdictie.
Apoi, transporturile ingreunate si cheltuielile mari cu incalzirea in baterii i-au facut pe furnizori sa ceara mai mult. Si cum unii comercianti nu s-au inteles inca la pret, rafturile sunt goale.
In Capitala, iti umpli cofrajul abia din a treia sau a patra incercare.
In ianuarie a fost sistat importul de oua ieftine poloneze. Cantitatea de marfa de pe piata noastra a scazut cu o treime, iar furnizorii romani si-au permis o scumpire de 10%.
Acum o luna, a inceput sa scada si productia ganilor noastre.
Asadar, mai putina marfa, la fel de multi clienti si in plus, costuri crescute pentru incalzirea halelor. Iar oul s-a mai scumpit in februarie cu inca 10 procente.
Lovitura finala a fost saptamana trecuta, cand au aparut si drumurile blocate si cheltuielile duble pentru transport.
In plus, in aceste zil,e furnizorii si beneficiarii isi renegociaza contractele, sperand la un plus de inca 5%. Pana la asezarea pretului, efectele se vad la raion.
Au fost suficiente cateva zile in care o anumita firma sa nu mai faca livrari, pentru ca in magazin sa se goleasca rafturile destinate acelei marci. Pasul doi a fost ca achizitorii sa mareasca volumul comenzilor catre alte companii, care au putut mentine timpii de livrare, cantitatile si, daca s-a putut, si pretul.
Dincolo de piata au aparut si scumpiri exagerate. La Iasi, unele magazine au ajuns sa vanda cu 1 leu 20 bucata.