Motive de divorț pentru femeile și pentru bărbații din România. Schimbarea observată de avocați

Ultima actualizare: 18-09-2020 10:43

Au stat mai mult împreună în casă, de când a fost declarată pandemia, aşa că mulţi parteneri şi-au reevaluat viaţa în cuplu.

Unele conflicte deja existente s-au amplificat chiar violent, dovadă cele peste 4 mii de ordine de protecţie provizorii emise în această perioadă. În alte cazuri, s-a ajuns la mediere, terapie şi împăcare. Drept urmare, numărul divorţurilor a scăzut în această vară. Multe cupluri au ales să rămână împreună din cauza grijilor financiare sau din teamă de singurătate.

Divorţurile au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată cifrele oficiale. În iulie au fost 1.863, cu 290 mai puţine decât în aceeaşi lună din 2019. Dar şi cu aproape 5 sute prin comparaţie cu iunie, anul acesta.

Gabriela Saulea, consilier Divorce Journey: „În perioada asta încercată în care se aud tot felul de lucruri şi nu ştii ce te aşteaptă parcă e mai sigur să fii în cuplu mai ales dacă ai şi copii. Câte alte lucruri se schimbă în viaţa noastră în perioada asta atunci i-a determinat să nu mai facă încă o schimbare majoră cum ar fi un divorţ.”

Psihologii afirmă că pandemia ne obligă să răspundem la întrebări despre cine suntem cu adevărat şi ce relaţii avem cu cei cu care trăim. Perioada de izolare a scos astfel la suprafaţă probleme mai vechi, îngropate de grijile şi îndatoririle zilnice. La care se adăugă acum unele noi, printre care pierderea slujbei sau munca de acasă în paralel cu şcoala online.”

Pentru unele cupluri nu a mai fost cale de întoarcere. Avocaţii în drept civil au observat că tipologia soţilor care cer divorţul este diferită de anii trecuţi. Vorbesc despre oameni educaţi, bine plătiţi, cu casnicii de durată, iar printre surprize se numără cei trecuţi de 60 de ani, care vor să se bucure acum de fiecare clipă rămasă.

Carmen Carabaş, avocat: „Se prezintă în general doamne care au vârsta medie peste 40 de ani, sunt de cele mai multe ori doamne cu studii universitare, care au poziţii de conducere.”

În timp ce bărbaţii care cer divorţul au „în mare parte, existenţa unei relaţii extraconjugale care fie este recentă fie că durează de ceva timp.”

Spre deosebire de anii trecuţi însă cuplurile sunt mai dispuse la mediere dar şi la consiliere. Un alt fenomen a fost observat de notari: deşi căsătoriţi, mulţi soţi au cerut separarea bunurilor. Se pun la adăpost financiar pentru un viitor nesigur. Există şi o cifră tristă - din martie până la sfârşitul lunii august, s-au emis 4303 ordine de protecţie provizorie, pentru violenţa domestică.

Iar restricţiile impuse de criză sanitară au împiedicat oficializarea a sute de poveşti de iubire. Din martie până în august 2020, numărul căsătoriilor a scăzut la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Vorbim de puţin peste 24 mii de familii, cu acte. Cele mai multe căsătorii s-au înregistrat în iulie, 11.0000, când în aer liber, au fost permise petrecerile cu 50 de persoane.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO