"Mori degeaba si nu stii pentru ce". Ucrainencele fug de razboi in Romania si spera sa-si gaseasca "dragostea" la noi
Situatia disperata din tara lor, sfasiata de razboi, ii impinge pe ucraineni sa caute solutii de supravietuire.
Unii dintre ei vin la Suceava pentru a cere cetatenie romana, in speranta ca vor putea circula liberi prin Europa, cat mai departe de atrocitatile de acasa. Cei care au stramosi aici au o sansa, mai ales daca fac dovada si invata cat de cat limba romana.
Un barbat in varsta de 50 de ani este tatal a sase copii, trei dintre ei mici. Starea de razboi din Ucraina i-a sters orice speranta la o viata mai buna asa ca a venit din Cernauti la Suceava ca sa ceara cetatenie. Spera astfel ca va putea gasi de lucru intr-o alta tara si ii va pune la adapost pe ai lui.
Refugiat: E greu, mai ales ca s-a ridicat si dolarul si euro. Era 8 dolarul si acum e 26, este deosebire, nu? Salariile tot asa au ramas, in grivne cum erau, 1000 de grivne, asta-i 20, 30 si ceva de dolari.
Reporter: Se traieste greu acum in Ucraina?
Refugiat: Da, da, foarte, foarte. Mori degeaba si nu stii pentru ce.
Aliona are 27 de ani si este extrem de hotarata sa invete limba romana si sa se casatoreasca aici.
Aliona: Nu, numai ruseste si ucraineste.
Reporter: Vei invata romaneste?
Aliona: Da, sigur, da, voi invata.
Reporter: De ce vrea cetatenia romana?
Aliona: Vreau sa vin sa traiesc aici.
Reporter: E mai bine decat in Ucraina?
Aliona: Da, da. Caut barbat.
Reporter: Ai barbat aici, roman?
Aliona: Cauta, cauta
Daca ucrainenii dovedesc ca au stramosi romani, conditiile de acordare a cetateniei sunt mult mai lejere, iar procedurile pot dura numai un an. Se depun actele, iar dupa aprobare cel care a facut solicitarea trebuie sa aiba cunostinte minime de limba romana ca sa isi citeasca juramantul de credinta fata de tara.
"Dupa ce ai depus dosarul, de la un an, poate sa fie un an, un an si jumatate, doi, doi si jumatate, care si cum se prelucreaza datele la Bucuresti. Ca fostii, inaintasii lor, parintii sau buneii sau strabuneii au fost cetateni romani si au pierdut cetatenia fara voia lor", a spus Eduard, un roman din Cernauti.
Ucrainenii obtin pasaport romanesc sau buletin daca dovedesc ca au domiciliul in tara noastra.
"Daca ai pasaport romanesc poti undeva sa mergi si la odihna undeva si la munca, peste tot locul. Ca sa vii la Romania, sa deschizi o viza cu Romania, la completate problema mare. Trebuie 2- 3 zile sa stai pana primesti o viza", a spus Ilie, un alt roman din Cernauti.
Daca in 2014 primaria Suceava a inregistrat in total 3000 astfel de solicitari, numai de la inceputul anului a primit 500. In acest ritm, numarul cererilor pentru obtinerea cetateniei romane se va tripla.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, razboi, refugiati, suceava, romania,
Dată publicare:
19-03-2015 18:42