Primăria Capitalei a anunțat că nu mai dă 11 milioane de euro pe "Marea Unire". Sculptorul Bolborea amenință cu judecata
Monumentul ''Marii Uniri'', care urma să fie amplasat în Piată "Albă Iulia" din Capitală şi era finanţat de către Primărie cu 11 milioane de euro, nu va mai fi realizat.
Anunţul făcut marţi de municipalitate vine după ce mai mulţi artişti contemporani, dar şi voci din spaţiul public, au criticat lucrarea semnată de sculptorul Ioan Bolborea. Acesta ameninţă însă că va deschide proces.
"Este o compoziţie arhitecturală cu trei compoziţii figurative, reprezintă cele 3 ţări care au făcut Unirea" - îşi descrie artistul opera.
Cu acest monument Bucureştiul ar fi trebuit să celebreze, la anul, centenarul Unirii. Autorul lui este sculptorul Ion Bolborea, cunoscut pentru Vioara Spartă de la Universitate sau Caragialina din faţă Teatrului Naţional.
După un concurs câştigat în 2007, artistul a început să lucreze la acest monument, gândit să fie amplasat în Piaţa Alba Iulia.
Doar că marţi sculptorul a aflat printr-un comunicat dat de Primăria Capitalei că lucrarea nu se mai face.
"Am considerat că un monument dedicat Marii Uniri de la 1918 trebuie să unească oamenii în jurul sau şi nu să-i dezbine. Sunt convinsă că maestrul Ioan Bolborea va înţelege situaţia şi, de comun acord, vom regândi edificarea acestei lucrări, la un alt moment, pe un alt amplasament şi, poate, la o altă scară", spune Gariela Firea.
Ioan Bolborea, sculptor: "Pentru că zice gură străzii că n-ar fi bine... Hai să vorbim cu specialişti. Păi, atunci ce s-ar fi întâmplat cu complexul lui Brâncuşi de la Târgu Jiu? Bineînţeles că n-am s-o las aşa, căutăm o soluţie, ori în judecată... Dacă 10 ani am rezistat şi am făcut atâtea machete, mai rezist încă 10 ani să o măresc. Acest monument va fi în acel loc şi la mărimea pe care am hotărât-o."
Monumentul ar fi costat 11 milioane de euro din bani publici, din care artistul urmă să încaseze aproximativ 20%, adică peste 2 milioane de euro. O parte dintre componente au fost deja realizate anul acesta, după ce Consiliul General al Primăriei a aprobat finanţarea proiectului. Mai mulţi artişti contemporani au contestat lucrarea.
Ioana Ciocan, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici:
"Este de discutat neapărat de ce aceleaşi nume în permanenţă de două decenii domină monumentul de for public din România? Şi mai ales preţul acestor monumente."
În spaţiul public, sculptura a fost asociată cu un arici sau cu un cactus.
Ioan Bolborea, sculptor: "Se organizează după o structură de cactus, dar asta e aşa ca să povestim. Ea, în sine este, de fapt, o cupolă, o cupolă care apără acest neam."
Monumentul va avea 18 metri înălţime. Artistul dă asigurări că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a vedea lucrarea realizată la locul stabilit, adică în Piaţa Alba Iulia.
Din piaţă ar fi urmat să dispară parcarea, iar sensul giratoriu să aibă în centru monumentul Marii Uniri. Mărimea a fost decisă de autorităţi, împreună cu artistul.
Ioan Bolborea a realizat şi statuia lui Constantin Brâncoveanu, care a costat aproape 500.000 de euro şi care va fi amplasată în curtea Palatului Mogoşoaia.
Sursa: Pro TV
Etichete: cheltuieli, monument, primarie, marea unire,
Dată publicare:
01-08-2017 14:14