Monumentele din Cimitirul Bellu ar putea fi admirate de mii de straini anual. Cat ar costa transformarea in muzeu

Dată publicare: 27-03-2014 19:20
Dată actualizare: 30-03-2014 00:09


Cimitirul Bellu ar putea deveni oficial un muzeu in aer liber. Pentru asta insa, guvernul norvegian s-a aratat dispus sa ne ajute cu 800.000 de euro ca sa punem in valoare cele aproape 200 de monumente istorice.

O parte dintre statuetele funerare poarta semnatura unor mari sculptori. Din anul 2010, Bellu a intrat in Asociatia Cimitirelor semnificative din Europa, doar ca, din lipsa de bani si de interes, se degradeaza pe zi ce trece.

In 1853, baronul Barbu Bellu a donat un lot important de pamant dupa ce legiuitorii au hotarat atunci ca nimeni nu mai poate fi inmormantat in oras din cauza epidemiilor de ciuma. Primul concesionar al unui loc de veci pe terenul care se afla atunci la marginea capitalei a fost CA Rosetti, care in 1859 si-a inmomantat acolo fiica.

Mausoleul lui Cantacuzino este creatia lui Ion Mincu. Aici se odihnesc Gheorghe Grigore Cantacuzino si sotiile sale. In interior gasim o icoana despre care se spune ca ar fi facatoare de minuni, dar si mozaic cu foita de aur.

Impresionanta este si povestea fratilor pe care dragostea i-a unit. Monumentul, ridicat de Raffaello Romanelli, intruchipeaza o tanara femeie alaturi de care sta in genunchi un barbat. Se spune ca cei doi s-au iubit enorm, insa cand au aflat ca au acelasi sange au decis sa isi puna capat zilelor.

La marginea cimitirului o gasim si pe doamna cu umbrela, o alta legenda a locului. Katalina a fost guvernanta care i-a cucerit inima medicului roman Andrei Popovici.

Eminescu, Sadoveanu, Caragiale sau Cosbuc, toti isi dorm aici somnul de veci. Asadar, turistii ar avea toate motivele sa viziteze Cimitirul Bellu. Din pacate, muzeul in aer liber nu este insa pus in valoare, asa ca autoritatile incearca sa atraga 800.000 de euro din fonduri europene.

"Primul pas este realizarea unei baze de date cu monumentele istorice din cimitir, urmat de crearea unul film documentar, se vor aduce audio-ghiduri", spune Ana Anton, sefa biroului de comunicare de la Administratia Cimitirelor.

Din acesti bani, cele aproape 200 de monumente ar putea fi ulterior consolidate.


VIDEO PROTVPLUS.RO