Cimitir otoman, descoperit in Piata Sfantul Gheorghe. "Se lucreaza la cercetarea scheletelor". FOTO!

Dată publicare: 04-12-2013 11:07
Dată actualizare: 07-12-2013 07:16


schelet cimitir otoman

 Incet incet, istoria incepe sa iasa la suprafata, la Timisoara. Dupa ce, in urma cu cateva zile, au fost descoperite zidurile a doua biserici, marti, muncitorii care lucreaza la reabilitarea centrului vechi, au scos la iveala si un cimitir otoman.

 Lucrarile in zona au fost oprite, iar acum autoritatile urmeaza sa hotarasca ce se va intampla cu vestigiile gasite.

Florin Drasovean, arheolog: "Este cimitirul medieval de dupa 1552, de dupa cucerirea Timisoarei de catre otomani. Este un cimitir care a functionat o lunga perioada de timp. De unde am dedus acest lucru? Datorita faptului ca o buna parte din morminte sunt intersectate si taiate de altele".

Potrivit arheologilor, cimitirul otoman ar fi functionat aproape 200 de ani, langa un lacas de cult care nu era trecut in documente. Acesta a fost descoperit recent si, din primele cercetari, se pare ca dateaza de la inceputul secolului al XIV-lea. Acum, arheologii incearca sa lamureasca ce legatura exista intre biserica si cimitirul turcesc. Este foarte posibil ca acest asezamant sa fi fost de fapt o moschee.

Florin Drasovean, arheolog: "Chiar acum se lucreaza la cercetarea unora dintre scheletele care au fost gasite, cimitirul are mai multe etape de functionare, probabil ultimele inmormantari au fost facute in anul cuceririi de catre armatele lui Eugeniu de Savoya in 1716".

La cativa metri distanta, a fost descoperit zidul unei alte biserici care a fost ridicata peste lacasul de cult descoperit langa cimitirul otoman.

Timisorenii spera ca toate aceste descoperiri vor fi puse cumva in valoare

"Mi se pare correct sa ramana sigilat si sa fie o marturie vie a ce a fost inainte. E frumos ca se ocupa cineva de asta”, a spus un timisorean.

Nicolae Robu
, primarul Timisoarei: "Se vor face amenajarile de rigoare, astfel incat sa fie vizibile toate lucrurile interesante care au fost descoperite si care se vor mai descoperi. Ele vor ramane cel mai probabil acolo, nu stiu daca tot ce se va descoperi, dar tot ce poate ramane acolo va ramane si va fi integrat in acest proiect de reabilitare si puse in valoare de centrul nostru istoric".

Acum, Comisia Nationala a Monumentelor trebuie sa gaseasca o solutie pentru ca descoperirile arheologice sa fie puse in valoare. Centrul istoric al Timisoarei va deveni in totalitate pietonal pana in luna iulie a anului 2015. Valoarea proiectului este de 65 de milioane de lei, cea mai mare parte din bani provenind din fonduri europene.

FOTO! Au fost descoperite vestigii arheologice in Piata Sfantul Gheorghe. Ce se va intampla
 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO