Momentul mult asteptat de pelerini la Patriarhie: "Sa se dea cate 3 sarmale, ca sa ajunga la toti!"
Acesta a fost mesajul care a urmat slujbei de Sfantul Dumitru Basarabov pe Dealul Mitropoliei. Tot locul s-a umplut la pranz de mirosul a 15.000 de sarmale, impartite rapid pelerinilor care urcau spre altar.
Au facut cinste cateva parohii din Bucuresti, care, spun credinciosii, nu s-au zgarcit la carne. De fapt, a fost o zi plina de daruri si pentru inaltii ierarhi romani, greci si africani. Si-au oferit unii altora icoane si bijuterii.
20 de cazane ori 750 de sarmale. Impartirea la pelerini - asta a fost partea mai delicata. Aroma de varza acra rumenita incet i-a scos pe credinciosi din amorteala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
S-au dat cate-o chifla si 3 sarmale pentru fiecare mana intinsa. Dar tot au fost si reprosuri- ca voluntarii nu s-au miscat in ritmul cozii.
Praznicul Sfantului Dumitru a avut si un aspect diplomatic. Si patriarhul Daniel, si cel african, si mitropolitul de Patras au pregatit pentru ceilalti doi daruri de pret: icoane si engolpioane, adica accesorii vestimentare care le arata rangul.
Teodor al doilea a sarutat miscat podoabele suflate cu aur. Iar patriarhul nostru a primit si el o carja de arhiereu si un set de vase gravate. Final solemn pentru vizitele oficiale. Maine, grecii vor lua de pe altar moastele apostolului Andrei.
Fluxul pelerinilor nu a scazut deloc astazi, cand trebuia sa fie ziua de varf si ultima din pelerinajul numit "Calea Sfintilor".
Asa ca oficialii Bisericii Ortodoxe Romane au decis ca moastele sfintilor Constantin si Elena si Dumitru Basarabov sa ramana si in acest weekend pe altar.
Va amintim ca acestea sunt gazduite permanent in Catedrala Patriarhala si ca oricine vrea sa isi spuna ruga este binevenit sa o faca tot timpul anului.
O credinta din popor spune insa ca rugaciunea are o mai mare putere vindecatoare daca este spusa in ziua de hram a bisericii sau in zilele sfintilor. Asa se face ca astazi a venit aici, adus de ambulanta, si un bolnav care avea nevoie de dializa. Omul a plecat mai apoi impacat.