Cel mai mare pelerinaj din sud-estul Europei. Peste 1 milion de ortodocsi, pe Dealul Patriarhiei

24-10-2011 17:31

In Bucuresti incepe de astazi cel mai amplu pelerinaj ortodox din
sud-estul Europei. Peste un milion de crestini vor urca in Dealul Patriarhiei, ca sa-i praznuiasca pe Sfantii Dumitru si Dimitrie cel Nou.

Acum au si un motiv in plus sa se roage pentru iertarea pacatelor si o viata mai usoara. Pentru prima data a fost adus in Capitala, din Grecia, capul Sfantului Andrei, apostolul considerat protectorul tarii noastre.

Inainte de ceremonie, inaltii prelati au facut un popas, cu ramasitele sfinte, pe santierul noii Catedrale a Neamului.

 La 9 dimineata, o delegatie condusa de mitropolitul de Patras a coboarat din aeronava pretioasa relicva.

Trimisii Patriarhiei Romane si prelatii eleni au plecat de la aeroport in convoi; inaltele fete bisericesti si darul de pret au ajuns sub escorta in fata patriarhului Daniel si a inca 700 de slujitori ai Domnului.

Prezenta, pentru cateva zile, a moastelor unui sfant presupune de obicei si atingerea unor repere semnificative. Oficialii Patriarhiei Romane au decis sa poarte capul Sf. Andrei in jurul asezamantului noii Catedrale a neamului, cel mai ambitios proiect actual.

Santierul a fost inconjurat intr-o jumatate de ora, apoi patriarhul si invitatii au mers sa sfintesca lacasul.

Apoi, toti participantii au pornit pe jos spre Palatul Patriarhei. Pe altar au fost aduse moastele sfintilor Dumitru, Constantin si Elena, apoi un preot grec a pus si racla cu capul Sfantului Andrei.

Este de asteptat ca in acest an sa treaca pe la moaste un milion de oameni. Reprezentantii Crucii Rosii ii avertizeaza pe cei bolnavi si in varsta ca vremea este in racire.

1500 de pelerini trec, in fiecare ora, prin fata moastelor celor 4 sfinti, dar pentru mai multi oameni asteptarea a fost deja prea grea si au avut nevoie de asistenta medicala de urgenta.

Pelerinajul numit "Calea Sfintilor" a inceput cu 3 zile inainte de sarbatoarea propriu-zisa a Sfantului Dumitru, dar deja interesul este evident.

Un argument ar fi prezenta in premiera in Bucuresti a capului Sfantului Apostol Andrei. Un martir care, dupa traditia religioasa, a introdus Evanghelia in spatiul Romaniei de astazi si tocmai de aceea este ocrotitorul tarii noastre. A fost primul chemat dintre apostolii lui Isus, sa raspandeasca invatatura crestina si a murit pe cruce, rastignit cu capul in jos pe o cruce in forma de X.

Capul Sfantului va ramane in capitala pana pe 28 octombrie, apoi va fi dus la Sibiu si Alba Iulia, cu prilejul canonizarii a doi mitropoliti romani.


VIDEO PROTVPLUS.RO