Ultima zi de pelerinaj ortodox in Bucuresti. Maine, moastele Sf Andrei merg la Alba Iulia

27-10-2011 12:27

A fost doctor pentru bolnavi, sprijin pentru batrani si invatator pentru tineri, iar dupa 700 de ani trupul sau e cinstit de mii de pelerini pe dealul Mitropoliei din Bucuresti.

Sfantul Dumitru Basarabov, patronul spiritual al orasului, este sarbatorit joi, cu ceremonii pline de fast, organizate de Biserica Ortodoxa Romana, dar si de capii a doua biserici surori, cea egipteana si cea greceasca.

Liturghia a fost oficiata de un sobor de preoti romani si egipteni. Patriarhul Egiptului a binecuvantat multimea si s-a rugat la moastele Sfantului Dumitru.

Voluntarii parohiilor vor imparti la pranz 15.000 de sarmale.

Mii de oameni stateau miercuri seara smeriti, la coada pe Dealul Mitropoliei, ca sa ajunga sa se inchine la moaste. La cativa pasi insa, unde se afla targul cu obiecte bisericesti, era zarva mare.

Un om al strazii, imbracat precum un calugar, a vrut sa profite de aceasta sarbatoare si a venit sa fure icoane. Cativa agenti de la politia locala, aflati in patrulare, l-au vazut cum le ascunde sub sutana, dupa ce le-a studiat cu atentie.

Politistii avertizeaza ca sunt multi cei care incearca sa profite de pe urma miilor de credinciosi veniti la Mitropolie.

Fara sa fie tulburati de acest incident, pelerinii au asteptat rabdatori, la rand, sa ajunga la racle. Coada se intindea pe doi kilometri.

Dimineata, cateva mii de oameni asteptau infrigurati sa-si spuna ruga. Putini stiau insa cui ii vor lasa acest mesaj.

Joi este ultima zi in care pelerinii se pot inchina si la moastele Sfantului Andrei. Vineri, mitropolitul grec va duce capul apostolului la Alba Iulia.


VIDEO PROTVPLUS.RO