Modul în care lucra "Fabrica de bani de la Suceava". Cât costa obținerea unui permis auto
"Fabrica de bani de la Suceava" a produs ilegal milioane de euro din vânzarea permiselor auto, spun procurorii DNA, care au arestat preventiv 9 polițiști și 5 complici.
După gratii a ajuns, peste noapte, și șeful departamentului de permise și examinări, cel care ar fi coordonat, spun anchetatorii, această afacere scandaloasă, care a permis să ajungă în trafic, șoferi care nu știu să conducă și pot omorî oameni nevinovați.
A fost arestat, de asemenea, și un ofițer anticorupție din Suceava, care știa de fraude, însă a refuzat să deschidă o anchetă, în schimbul unei mașini de teren. Mai mult, l-a avertizat pe creierul organizației de anchetă DNA.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Fost Şef la Serviciul de Permise şi actual şef de departament, comisarul şef Radu Obreja, ar fi cel care de ani buni coordona fabrica de permise false de la Suceava. Conform unor surse, la percheziţii, procurorii DNA şi poliţiştii de la DGA i-au găsit 60 de mii de euro, tot atâtea zeci de mii de lei, ceasuri şi o mulţime de bijuterii din aur. Anchetatorii au găsit alţi 50 de mii de euro într-o borsetă din portbagajul maşinii.
În 2017, poliţiştii din Suceava au mai fost acuzaţi public că cer mită, însă şeful de la acea vreme, Radu Obreja, garanta că sunt cu toţii corecţi.
Radu Obreja, fost şef al Serviciului de Permise Suceava: ”Nu cred că vreunul dintre angajaţii acestei instituţii a pretins de la cetăţeni, atât pe linie de permise, cât şi pe linie de autorizări, vreo sumă de bani.”
A fost reţinut şi Mihail Martin, un ofiţer anticorupţie care a fost săltat de acasă chiar de colegii de la Direcției Generale Anticorupție. Ofiţerul i-a protejat în tot acest timp pe poliţişti şi le trimitea ponturi din investigaţiile făcute de DNA. Pentru aceste informaţii a primit în luna august o maşină de teren.
După gratii şi-au petrecut noaptea şi şase poliţişti de la Serviciul de Permise şi un angajat din cadrul M.A.I., de la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehicule. Au fost reţinuţi şi mai mulţi reprezentanţi ai şcolilor de şoferi care făceau intermedierile.
Cel mai mult costă trecerea probei teoretice, între 3 şi 6 mii de euro. Procurorii DNA spun că în acest fel, doar într-o singură zi, comisarul şef Radu Obreja primea 20 de mii de euro. Pentru proba practică poliţiştii cereau între 300 şi 1.500 de euro, în funcţie de cât de slabe erau abilităţile de şofat ale candidatului.
Candidaţii nu intrau direct în legătură cu examinatorii, ci urmau un plan bine pus la punct. În dimineaţa zilei de examen, intermediarii trimiteau unui anumit poliţist numele şi o copie de pe cartea de identitate. Ofiţerul centraliza toate cererile venite de la doritori şi mergea într-o sală în care se strângeau toţi examinatorii din acea zi. Prin simpla rostire a numelui, poliţiştii ştiau ce aveau de făcut. Pentru cei care erau pe teren, numele candidaţilor erau trimise prin aplicaţii mobile. Urma o scurtă prezentare a candidatului care dădea mită, pentru a se stabili preţul oferit în schimbul permisului de conducere.
Pentru proba teoretică, fiecare candidat intra în sala de examen cu o mini-cameră video şi cu o cască. În timp real, cineva vedea ecranul şi îi şoptea răspunsurile. O întrebare rezolvată corect costa o sută de euro.
Aşa, afacerea care putea să coste vieţi, le aducea poliţiştilor averi.
Anchetatorii au ridicat peste 1.225.000 euro, 800.000 de lei, 12 mii de dolari, peste o mie de lire, zeci de ceasuri şi o mulţime de bijuterii din aur. Au fost confiscate şi 8 autoturisme de lux.
Procurorii spun că doar o mică parte din bani ajungeau în numerar la poliţişti. Prin intermediari, restul erau folosiţi pentru a cumpăra imobile.
Cum absolut toţi poliţiştii de la Serviciul de Permise sunt anchetaţi, sediul a rămas închis.
Gheorghe Alexandru Moldovan, prefectul judeţului Suceava: "În funcţie de evoluţia acestui dosar, vom vedea pe câte persoane ne putem baza şi dacă putem detaşa din altă parte".
Este posibil că biroul de permise şi înmatriculări să se redeschidă miercuri, spune prefectul.