Moastele Sf Andrei, ocrotitorul Romaniei, vor sta in Catedrala Neamului
Cel mai falnic lacas de cult construit vreodata in Romania va oferi, probabil, lumii crestine un pelerinaj pe masura. Si asta pentru ca sfanta constructie va adaposti moastele mai multor sfinti.
Patriarhia Romana a anuntat ca va aduce, in premiera, la Bucuresti, din orasul grecesc Patras, capul Sfantului Apostol Andrei, cel pe care il numim ocrotitorul romanilor.
Dupa 15 ani de la primele demersuri, facute chiar de Patriarh, Ieronim al Greciei a acceptat sa trimita la Bucuresti o relicva de pret: capul Sfantului Apostol Andrei, martirul care a crestinat Balcanii.
"Intrucat noua catedrala are si hramul Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei, ne-am gandit ca sa-i dam un impuls, o incurajare a lucrarii de construire a Catedralei Mantuirii Neamului si prin aceasta prezenta a Sfantului Apostol Andrei", se arata intr-un comunicat oficial.
Grecii vor lasa, probabil, aici o parte din moaste, cum s-a intamplat si cu alti sfinti, meniti tot Catedralei.
De la biserica Sfanta Ecaterina din Bucuresti asteapta sa fie mutate in Catedrala Mantuirii Neamului un dinte si laringele Sfantului Ioan Gura de Aur. Moastele au fost daruite Bisericii Ortodoxe, la vizita Papei Ioan Paul al II-lea si sunt vazute ca avand mare pret in lumea cresina.
Desi lacasul nu s-a ridicat inca, se decide in taina ce odoare vor impodobi asezamantul. Intr-o racla masiva au intrat kilograme din cel mai pur argint. Chivoturi, icoane si cruci fara seaman. Monetaria Nationala, care da, de 15 ani, luciu de pietre si poleiala de aur, se pregateste pentru contracte monumentale.
Chiar preafericitul Daniel a vizitat atelierul cu doua saptamani inainte de a fi instalat ca patriarh, asa ca stie de ce sunt in stare artistii bijutieri. Cert este ca, fata de cele mai frumoase episcopii si mitropolii din tara, Iasi, Bacau, Galati si Timisoara, efortul si timpul pentru decorarea Catedralei vor fi cu mult mai mari.
Cel putin inca 200 de milioane de euro vor intra in picturi, mozaic si obiecte, pe langa cele 200 de milioane, costul constructiei "la rosu".