Ministerul Educatiei: Mai putine materii la a XI-a si a XII-a, pentru ca elevii sa se concentreze pe examene


Ultimul update: Joi 18 Septembrie 2014 07:06
Data publicarii: Luni 15 Septembrie 2014 09:49
Categorie: Stiri Sociale
elevi, bac

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, isi doreste ca numarul materiilor predate la clasele a XI-a si a XII-a sa scada peste cativa ani, iar elevii sa poata opta, in functie de interesul lor, pentru un domeniu sau altul.

Pricopie a vorbit atat despre intentiile pentru urmatorii ani, in privinta invatamantului preuniversitar, ale Ministerului Educatiei, dar si despre bacalaureat si finantarea sistemului. Unul dintre planurile ministrului este acela de reducere numarului de materii predate la clasele a XI-a si a XII-a, demers pentru care, in opinia lui, sunt necesari trei-patru ani.

"As vrea sa reusim sa facem acest lucru ca in clasa a XI-a si a XII-a elevii sa ai aiba un numar mai mic de materii si sa opteze in functie de interesul lor pentru un domeniu sau altul. Este un proces complicat, pentru ca asta inseamna o reforma structurala a programelor scolare, dar o vom face. Pentru un astfel demers, ai nevoie de trei-patru ani. (... ) Trebuie reasezate disciplinele. In anul in care exista examene importante, gradul de incarcare al elevului ar trebui sa fie mai mic", a declarat, pentru Mediafax, Pricopie, care a adaugat ca "intr-un stat normal, asa se intampla".

Potrivit lui Pricopie, prin aceasta masura se va da posibilitatea elevilor sa se concentreze, cu prioritate, pe materiile pentru examene.

"Daca la clasa a VIII-a, ai carei elevi dau evaluarea, sunt doua probe, trei cu cea pentru minoritati, la bacalaureat numarul de probe este mult mai mare, pentru ca avem si probele eliminatorii", a mai spus el.

Pe de alta parte, ministrul Educatiei spune ca analizeaza oportunitatea cresterii numarului de zile de scoala, un prim pas fiind acela de a organiza, numai pentru doritori, o saptamana de tipul "Saptamanii altfel", cu sapte zile inaintea inceperii anului scolar.

"Suntem printre tarile cu cel mai mic numar de zile de scoala pe an. Eu nu voi schimba nimic pentru anul viitor, vom incepe scoala tot pe 15 septembrie, dar poate nu ar fi rau ca elevii care vor si parintii care vor sa vina mai devreme cu o saptamana, pentru diverse activitati. Un fel de 'Scoala altfel' inainte de 15 septembrie. Subliniez, insa, ca anul scolar 2015-2016 va incepe asa cum a fost prevazut. O sa vedem. Deocamdata, trebuie sa folosim eficient cele 177 de zile de scoala", a mai spus Remus Pricopie.

Ministrul Educatiei a tinut sa precizeze ca ponderea de 71 la suta dintre absolventii de clasa a XII-a, promotia 2014, care au luat bacalaureatul anul acesta este una "decenta" si ca nu se poate vorbi despre un dezastru la acest examen.

In acelasi context, Pricopie a spus ca simularile pentru bacalaureat vor fi organizate si in anul scolar caree incepe luni.

"Vom continua in 2014-2015 simularile. Anul trecut, s-au primit cu reticenta, in special simularile la clasa a XI-a. Dar, de fapt, nu este logic sa vii si sa spui ca faci o simulare cu trei luni inainte de examen. Lucrurile trebuie facute cu seriozitate, cu un an inaintea examenului de bacalaureat. Este un examen greu, complex. Cu un an inainte, trebuie sa atragi atentia elevului, familiei, ca mai sunt 12 luni pana la examen, trebuie sa inteleaga structura examenului, cum se desfasoara, toate lucrurile acestea. Deci eu sunt foarte incantat de aceasta simulare la clasa a XI-a, pe care o vom continua. Iar simularea la clasa a XII-a are logica in prezenta unei simulari de clasa a XI-a, din analiza centralizata al datelor", afirma Pricopie.

In privinta finantarii sistemului de invatamant, ministrul spune ca raman probleme, dar acestea vor fi rezolvate "gradual". Remus Pricopie a dat ca exemple naveta profesorilor, care ar trebui finantata in baza unor plafoane de kilometri, si suma alocata prin programul "Bani de liceu", alocata elevilor din familii sarace, care, conform estimarilor, ar urma sa creasca, lunar, de la 180 de lei "spre 250 de lei".

Tot despre cadrele didactice, ministrul spune ca acestea vor beneficia, din nou, de "programul 100 de euro". Suma va creste insa la 150 de euro, care vor putea fi folositi pentru cumpararea de carti sau participararea la programe de formare profesionala, a precizat Pricopie.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Anca Neacșu s-a demachiat în direct

Anca Neacșu: "Îmi dau tot machiajul jos, mai puțin genele."


19:41
Sore, vacanță la munte și o surpriză în direct

Sore: Am fost la munte să o învăț pe fiica mea, Erin, tehnicile snowboard-ului.


12:20
Chef Hadad, cu povești și bunătăți

Chef Hadad, planuri noi pentru acest an: "Mai deschid încă o locație în București, pe 28 aprilie."


15:53
Cum ne recuperăm feminitatea?

"Pentru noi transformarea începe când ne punem pe primul plan"


12:32
Bianca Bodi îmbracă rochia de mireasă

Bianca: "Am de gând să fac din nunta mea o prezentare și să mă schimb în 15 rochii de mireasă, locația am găsit-o."


09:13
Mobilizare pentru viața lui Robert

Adelina Pestrițu: "Este cutremurător să știi că viața copilului tău atârnă de un fir de ață"


14:28
Artroza, cea mai frecventă boală traumatică

Dr. Andrei Ioan Bogdan: "Cel mai des afectate de artroză sunt șoldurile și genunchii."


09:43
Marțea neagră cu Iulia Albu

Iulia Albu a analizat ținutele vedetelor de pe conturile acestora de Instagram.


22:01
Oana Lis declară război kilogramelor în plus! Ce decizie a luat aceasta

Oana Lis: "Am slăbit cu șuncă și cu jumări."


12:27
Vorbește Lumea - 22 Ianuarie Promo

00:35