"Romania e un Paradis!" Un maestru bucatar, premiat si recunoscut in toata lumea, a lasat Franta pentru o comuna romaneasca
In satele voastre nu miroase a Chanel, dar casele, gospodariile si natura din jur sunt, de 8 ani, paradisul meu. O spune David Contant, un chef care a lasat Franta pentru o comuna langa Targoviste, unde s-a stabilit dupa ce ani intregi a strabatut lumea.
Un bucatar care a stat in apartamente luxoase a descoperit ceea ce romanii par sa ia de-a gata: placerea de a sta in pridvor, privind spre livada cu 30 de pomi fructiferi si gradina in care legumele cresc udate numai de Dumnezeu.
Intre Bahrein, Germania, Elvetia si Romania diferenta e ca de la cer la pamant! Primele sunt tari bogate, dar Romania e un Paradis!
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sunt vorbe spuse de un maestru bucatar, care ar fi putut sa ramana in orice alta tara din lume. Si totusi, a cumparat o casa in paragina, in comuna Contesti din Dambovita. A reconstruit-o dupa traditia locului si apoi a facut sa rodeasca livada si gradina, unde buruiana crestea la inceput pana la brau. Si Romania merita sa creasca, spune sus si tare David Contant. Atata vreme cat oamenii isi vor da seama ca merita sa munceasca pentru asta.
David Contant este chef premiat si recunoscut in toata lumea. A gatit la castele in Franta, in restaurante de lux din Uruguai, Anglia, Elvetia si Germania. Pana si Bill Gates i-a fost musafir. A fost designer culinar pentru companii luxoase de aviatie si croaziera. Si totusi, de 8 ani, francezul nu se mai poate desparti de micul Paris.
In restaurantul pe care il conduce, pranzul e o experienta estetica. La fel ca in haute cuture, in haute gastronomie meniul e croit si creat special pe gustul pretentiosului client. Dar e nemultumit de legumele tot mai chimizate din pietele micului Paris. Daca aspiri la stele Michelin, ai nevoie de produse proaspete, locale. Asa ca pe David Contant, destinul l-a dus la Contesti - sat cu nume parca predestinat, unde taranii l-au primit bucurosi.
Vecinul de peste drum, care ii vinde lapte, branza si carne, nu intelege ce a gasit frantuzul la tara, in Romania: “Cred ca curiozitatea l-a impins. Si fetele de la noi, probabil, l-au facut sa ramana.”
Intr-adevar, David s-a casatorit cu Oana. Familia Contant a cumparat mosia de la Contesti, in apropiere de capitala. 3.000 de metri patrati de buruieni bio si o casa darapanata.
“Erau ierburi pana aici de inalte, nu era niciun pom, nu era nici casa. Am reconstruit-o”, spune David Contant. A transformat parloaga intr-o livada inmiresmata. Si redescopera gustul fructelor, nealterat de chimicale pentru crestere fortata.
“In Franta, pe masura ce trece timpul, toate astea dispar. Eu am 46 de ani acum. Toate astea imi amintesc de copilarie”, marturiseste chef-ul.
Legumele din propria gradina dau savoare in bucataria lui din Capitala: “Cand am venit in Romania, nu mancam rosii si nici castraveti. In Franta au un gust de... apa!”
Intr-adevar, in Occident, micile gospodarii sunt deja rare, industria agricola si conceptul de supermarket i-a zdrobit prin concurenta pe tarani, care n-au putut sa-si apere productia locala.
Intr-o piata dintr-un sat monument istoric al Frantei, monsieur Mede este unicul agricultor mic si bio. Lumea face coada la taraba lui, mai ales proprietarii de restaurante: printre ei, Laurent, prieten si coleg de breasla cu David de la Contesti. Laurent a mizat pe ingrediente locale si sanatoase, iar azi are cel mai aglomerat restaurant de tara, de pe malul Atlanticului - intr-o casa de patrimoniu, mostenita de la bunica.
Laurent Favier, chef: “Incerc sa lucrez folosind produse locale, dar fac o bucatarie moderna. Totusi, materia prima e locala. Numai ce creste pe insula.”
Laurent isi face zilnic turul de curtoazie, se asigura ca mesenii lui sunt multumiti si se vor intoarce. E o afacere mica, de familie, iar dupa pranz insasi patroana face curatenie.
Ce poti face dintr-un garaj vechi in casa bunicii, cu un pic de imaginatie si un credit? Mesieu Laurent a reusit sa-l transforme intr-o atractie turistica, cu iz rural.
Acelasi lucru are in cap si David, prietenul sau de la Contesti - o pensiune de tara, in care orasenii sa descopere valoarea autentica a satului romanesc. Romanii pot face Rolls Royce-uri de mancare - daca isi pun mintea la contributie: Un pui crescut in Romania, intr-o ferma bio, se vinde deja in Marea Britanie cu 14 lire sterline.
David Contant, chef: “Bogatia tarii sta si in aceste case, in obiceiuri, in solul acesta bogat. Aici e suficient sa pui o samanta si o sa creasca ceva! Acum mai ramane sa ai si chef de munca...”
El are. La fel si vecinii lui contesteni, care ii furnizeaza materia prima:
David Contant, chef: “Evident, nu miroase a Chanel, dar astea sunt mirosuri autentice. E normal sa fie asa. E viata, asa cum ar trebui ea sa fie. N-are nimic de a face cu productia industriala.Aici pasarile sunt hranite cu porumb adevarat, cu graunte naturale. Si sunt in libertate. Un mic producator care creste 10 porci, are o vaca si cateva gaini nu trebuie sa aiba aceleasi constrangeri ca un mare producator care face totul la nivel industrial. Legile trebuie facute cu mai mult cap, ca sa le permita acestor oameni sa traiasca linistiti. Daca vom continua asa, ne vom pierde efectiv toate traditiile, care sunt tot un patrimoniu.”
Pentru francez, satul romanesc, in care cocosul iti da desteptarea, e paradisul pierdut si regasit.
David Contant, chef: “Am fost cu serviciul in 8 tari din lumea asta, am batut lumea si am hotarat sa imi las bagajele aici. Incredibil, nu?”
Gheorghe Onut, sociolog: “Noua ne e bine in tara asta! Iar ideea de a ne uita la aia din occident e chiar o aiureala. Suntem mult mai faini decat ei!”
Se adevereste principiul dupa care nu stii sa apreciezi ceea ce ai, decat atunci cand ai pierdut deja. Pentru occident e cam tarziu: in satele de acolo, cocosul desteptator a fost demult inlocuit cu gadgeturile momentului, iar gustul pierdut al rosiei e cautat in laboratoare chimice. Dar satul romanesc e inca viu. Avem o sansa sa-l salvam si sa-l punem pe harta lumii. Depinde doar de noi.
Sursa: Pro TV
Etichete: restaurare, sate romanesti, Salveaza Romania Frumoasa,
Dată publicare:
04-08-2014 08:00