Mii de pacienti bolnavi de hepatita C vor putea fi salvati. Criteriile de selectie pentru decontarea tratamentului
Vesti salvatoare pentru bolnavii de hepatita C. Romania este una dintre putinele tari care deconteaza tratamentele de ultima generatie, pentru aceasta boala.
5000 de pacienti vor putea fi salvati intr-un an, iar primii vor beneficia de tratament de luna viitoare. Criteriile de selectie vor fi strict medicale. Iar banii pentru tratamente, intre 14.000 si 18.000 de euro pentru fiecare pacient, vor fi achitati de autoritati numai dupa vindecarea bolnavilor.
Aceasta femeie din Iasi are 67 de ani si a fost diagnosticata cu hepatita in 1997. A luat boala de la stomatolog pentru ca instrumentarul era contaminat. Abia dupa 2 ani si-a dat seama, iar de atunci se chinuie cu o suferinta cumplita care a tinut-o mai mult prin spitale. In ultimii 16 ani si-a vandut tot ce a avut prin casa pentru a avea bani de tratamente.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Femeia spera ca de la 1 octombrie sa fie si ea pe lista bolnavilor care vor beneficia primii de tratamentul inovator. Acesta e compus din doua medicamente care luate impreuna, timp de 12 saptamini, au efect vindecator in aproximativ 98% din cazuri, sustine producatorul.
O singura cura costa, in Romania, intre 14.000 si 18.000 de euro.
Profesor doctor Alexandru Oproiu: ''Actioneaza direct asupra acelor componente din structura virusului hepatitei c care intervin in replicarea virusurului si blocarea acestor componente face ca virusul sa nu se mai multiplice''
Producatorul a acceptat sa-si primeasca banii pe tratamente doar pentru pacientii care scapa de boala.
Vasile Ciurchea: presedintele CNAS: ''Trebuie sa stim exact ce pacienti intra in tratament si cine se vindeca pentru ca vor fi decontate doar acolo unde am obtinut rezultatul terapeutic. Asiguram tratament pentru bolnavii care nu au nicio alta alternativa in acest moment. De aceea am inceput cu hepatita c, ciroza si bolnavii care au ultimul grad de fibroza.''
Potrivit autoritatilor, in Romania se afla acum 530.000 de persoane infectate cu hepatita C. Grav e ca aproape 90% dintre ei nici nu stiu ca duc boala pe picioare. Tocmai de aceea, virusul se mai numeste ucigasul silentios.
Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii: ''Trebuie facuta o monitorizarea atenta de catre medicul de familie pentru ca exista acel pericol de a dezvolta rezistenta si atunci nu mai exista alta varianta de tratament''
De altfel, Romania ocupa locul 1 in Europa ca numar total de cazuri de hepatita, conform datelor OMS. La noi in tara se afla aproape 10% dintre cele 12 milioane de persoane care se presupune ca sunt infectate cu un virus hepatic.