Mii de oameni s-au strâns în Slănic Moldova, la Răvășitul Oilor. ”Extraordinar de bine, nemaipomenit”
Turiştii care au ales să viziteze Slănic Moldova în weekend au putut să participe la festivalul Răvăşitul Oilor.
Odată cu sfârşitul perioadei de păşunat, ciobanii şi producătorii locali merg pe muntele Bolovanul, să ofere turiştilor cele mai aromate bucate tradiţionale.
Mii de localnici şi turişti au urcat pe muntele Bolovanul, dornici să testeze bunătăţile aduse de ciobani sau de producătorii locali.
Plitele au fost încinse şi ceaunele puse la foc mic, cu pastramă de berbec sau fasole cu afumătură.
Dănuţ Căciulă, producător din Braşov: ”O păstrămioară bună de oiţă, un căşuleţ, o urdă sărată de munte, brânză de burduf, cârnăciori de porc, tobă un pic de şoric. Totul e natural”.
Turiştii au profitat de vremea frumoasă și s-au distrat în poiană până la lăsarea serii. După bucatele alese, şi-au luat câte o bere rece sau un pahar de vin.
”Bărbați: Extraordinar de bine, nemaipomenit. E al şaptelea an de când este şi de 5 ori am venit.
Reporter: Nu rataţi.
Bărbați: Nu se poate să ratăm, nu există.
Reporter: Ce aţi încercat?
Bărbat: De toate”.
Copiii au avut şi ei parte de distracţie, iar cei mai curajoşi au putut face o plimbare călare.
”Reporter: Ai mai călărit?
Copil: Da, este a patra oară”.
”Turiștii vin din toată țara”
Comercianţii i-au întâmpinat pe vizitatori şi cu băuturi naturale şi diverse dulceţuri.
Mihaela Bălan: ”Avem dulceaţă de cireşe amare, o dulceaţă de frăguţe, de afine, de pădure. Siropuri naturale cu miere, de trandafir, de fructe de pădure”.
Îndrăgita interpretă de muzică populară Laura Lavric a făcut atmosferă de sărbătoare, iar cei mai îndrăzneţi s-au prins în horă.
Liana Ciurlică, organizator: ”Ne bucurăm că de la an la an avem mai mulţi producători. Turiştii vin din toată ţara să guste şi să savureze preparatele noastre tradiţionale”.
După trei zile de sărbătoare, pe muntele Bolovanul s-a aşternut liniştea, iar turiştii au plecat spre casă. Cu toţii au spus însă că abia aşteaptă următoarea ediţie pentru a redescoperi plăcerile bucătăriei tradiţionale.