Tradiții românești în luna septembrie. ”Răvășitul oilor” atrage turiștii cu must și pastramă

Ultimul update: Duminica 16 Septembrie 2018 09:08
Data publicarii: Duminica 16 Septembrie 2018 07:55
Categorie: Travel

Odată cu venirea toamnei, bacii coboară turmele din munți și aduc cu ei produse delicioase. 

Într-un sat din Dâmbovița a devenit deja o tradiție ca la mijlocul lunii septembrie, pe dealul de la marginea localității, să fie păstrat obiceiul numit "răvășitul oilor".

Și cum ciobanii pun pe tarabe bulz, pastramă ori urdă, turiștii se grăbesc să guste din preparate. Apoi sunt poftiți la un pahar cu must din struguri parfumați.

Mustul lăudat de producători a potolit setea celor care nu au rezistat tentației și au gustat din toate bunătățile pregătite de ciobanii adunați la Răvășitul Oilor, în comuna Runcu din Dâmbovița. Oaspeții au fost ademeniți cu pastramă de oaie, mămăligă și brânză de burduf.

Ciobăniță: "Să manânce cu drag, cu încredere, fără E uri, nu se îngrașă."

Bacii pricepuți nu s-au ferit și au dezvăluit secretul unei pastrame reușite.

Cioban: "Eu prefer la ceaun și stropită cu un pic de vin roșu. Iese foarte bună, o frăgezește."

Cu o așa ofertă, nu e de mirare că turiștii nu au întârziat să apară.

Turist: "Brânză de burduf, brânză de oaie, că tot zice Daea, Daea cu oaia. Nu poți să te lipsești de el. E strămoșesc, e al nostru."

Și, spre bucuria clienților, prețurile au rămas la fel ca în anii trecuți, spun ciobanii.

Negustor brânzeturi: "Burduful este 30 de lei, urda de burduf este 18 lei și telemeaua de oaie, 18 lei."

Totuși, bacii se plâng că nu mai găsesc oameni care păzească animalele și cu greu își vând marfa.

Gheorghe Brebeanu, organizator: "Bani europeni nu pot accesa pentru că nu au timp să umble după formalități, noi trebuie să fim alături de ei, să ducem mai departe tradiția."

De la sărbătoare nu au lipsit nici armăsarii falnici, care au defilat mândri și s-au lăsat admirați.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Motivul pentru care pășunile din România sunt degradate și neîngrijite
Motivul pentru care pășunile din România sunt degradate și neîngrijite
VIDEO PROTVPLUS.RO
calatori tren
Programul UE prin care tinerii pot călători, gratuit, cu trenul o lună prin Europa
Reprezintă ”aurul” Munților Rodnei și atrag anual mii de turiști
Sărbătoare în Slănic Moldova. Bunătăți de la producători locali și hore, de Răvășitul oilor
O veche tradiție a sașilor, reînviată într-un sat din Brașov. Turiștii au mâncat bunătățile gazdelor
Turism de aventură în România. Unde sunt cele mai bune afaceri
Turiștii profită de vremea caldă de la munte: „O minunăţie să vezi cum şerpuieşte apa”
Festival castane
Festivalul Castanelor, în oraşul în care majoritatea castanilor s-au uscat
Soldaţi din Primul Război Mondial, în Sibiu. "Mă recomandă mustăcioara"
Weekend cu temperaturi de vară, în stațiunile montane. „A fost ceva wow”
Supa de pește și găluștele cu prune fac furori la Paris. Cât costă un burger cu varză călită
Turismul balnear, în preferințele românilor. Cât costă o săptămână de tratamente
Milioane de euro, investite pentru a aduce turişti în Deltă. Ce culoare trebuie să aibă pensiunile