Drama copiilor cu părinți plecați în străinătate: 55% nu vor veni acasă de Paște. „Să vină doar tati”
În prag de Paște, sunt mulți copii care duc dorul părinților plecați la muncă în străînătate.
Unul din doi adulți nu se va întoarce în țară în această perioadă. Fie că nu au bani de drum, fie că nu își pot lua zile libere de la serviciu.
Cei mici se consolează cu discuții la telefon, dar nimic nu poate înlocui o îmbrățișare. Două surori din județul Bacău își doreau enorm să îl vadă pe tatăl lor de Paște.
Andreea: „Să vină doar tati, asta e cel mai important”.
Reporter: De când nu a mai fost tata acasă?
Andreea: „Din august”.
Reporter: Ce îţi lipseşte cel mai mult?
Andreea: „Să mă joc cu el. Mă învârtea, săream cu el, ieşeam în parc”.
Reporter: Ai vreo amintire preferată cu tata?
Mădălina: „Da. Când ne-a învârtit”.
Bărbatul însă, nu poate veni din Italia, unde muncește în construcții.
Camelia Rău, mama fetițelor: „Când copilul te întreabă unde este tata, cam cum poţi să îi explici? Cât să fii de tare, să îi zici: la Crăciun nu este tata, la Paşte nu este”.
Reporter: De ce nu a venit?
Camelia Rău, mama fetițelor: „Sunt foarte mari cheltuieli şi nu ne permitem. Trebuie să facem foarte mari sacrificii şi nu ne permitem cu doi copii nu e uşor nici pentru mine şi nici pentru el ca tată să stea departe de ele”.
Potrivit organizației Salvați Copiii, ultima statistică arată că peste cinci 500.000 de copii din România au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
55% dintre părinții care lucrează peste hotare nu vor veni acum, de sărbători, în țară, susține aceeași organizație.
Corina Mighiu, psiholog „Salvați Copiii”: „Motivele sunt diverse. Fie că banii sunt mai putini, fie că nu pot să își ia zile libere. Dacă au fost de Crăciun, mai greu să vină și de Paște”.
Copiii resimt acut sentimentul de abandon, mai ales în această perioadă. Părinții trebuie să păstreze legătura cu ei, măcar de la distanȚă, spun psihologii. În plus, este bine să nu îi amăgească, în legătură cu venirea lor acasă.
Corina Mighiu, psiholog „Salvați Copiii”: „E foarte important ca și părinții să îi pregătească pe copii, copilul să știe, să nu aibă așteptări. Dacă ne facem speranțe și părintele nu apare, atunci e mai dureros. Poate să apară tristețe, poate să apară un pic de furie, uitându-te că la ceilalți vin părinții și la mine nu vin”.
Nici părinților nu le e ușor să fie departe de copiii lor.
Ciprian Iftimoaei, sociolog: „Suferința psihică este mult mai accentuată pentru acei părinți care nu pot să sărbătorească anumite zile importante din viața copiilor sau a comunităților”.
Totuși, față de statisticile de acum un deceniu sau două, fenomenul înstrăinării de copii, prin plecarea în străinătate a unuia sau a ambilor părinți, s-a diminuat, arată studiile sociologice.
Sursa: Pro TV
Etichete: paste, parinti, Salvați Copiii, munca in strainatate,
Dată publicare:
30-04-2024 17:28