Micii producatori de vin din Romania se asteapta la vanzari cu 80% mai mari de Paste. "Este cea mai buna perioada"
Bucatele de pe masa festiva de Paste trebuie stropite si cu vin. Asa se face ca, in aceasta perioada, vanzarile micilor producatori cresc si cu 80%.
In Alba, localnicii cultiva soiuri alese de struguri, din care fac apoi vin, foarte apreciat de cunoscatori. Pentru a-si pastra savoarea, licoarea este pastrata in pivnite cladite din piatra, in subsolul caselor.
"E cea mai buna perioada din an asta. Vinurile sunt foarte gustoase, foarte aromate", spune un producator.
Localitatea Ciumbrud este renumita in zona pentru calitatea vinului. Asa ca, in fiecare an, inainte de Paste, clientii sunt asteptati cu sticlele si butoaiele pline.
Stors din struguri culesi manual si imbatranit in butoaie din lemn de stejar, vinul produs in cramele de pe Valea Muresului are un buchet deosebit, spun clienti. Sa nu ramana cu paharele goale de sarbatori, multi fac comenzi din timp.
"Cererea e mai mare decat oferta fiindca e un vin de calitate, natural. In perioada Pastilor, da, cat pentru un an intreg. Stiu ca aici nu exista alte ingredient in vin decat ce a dat Dumnezeu din vie", spune Gabriel Savu, un producator local.
Pentru un litru de vin, oamenii platesc intre 8 si 10 lei.