Mezeluri cu si mai putina carne. Limitele 72% apa sau 35% sorici nu le ajung producatorilor romani
Mezeluri mai ieftine, dar cu un continut scazut de carne, iata ce am putea gasi pe piata daca Executivul va accepta solicitarea producatorilor de modificare a normelor de preparare a carnii.
Intr-o cerere trimisa autoritatilor, Asociatia Romana a Carnii doreste reguli mai permisive, similare cu cele din Uniunea Europeana, ca sa poata fabrica si mezeluri ieftine.
"Doar asa putem tine pasul cu importurile, fara sa renuntam la produsele de calitate", sustin reprezentantii asociatiei.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Modificarea legii ar trebui avizata de Protectia Consumatorului si de Autoritatea Sanitar Veterinara.
Reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii cer imblanzirea actualelor norme de productie a mezelurilor, in vigoare din 2006. Producatorii spun ca numai asa pot concura cu produsele straine ieftine si de proasta calitate care au invadat piata.
Patronii fabricilor romanesti sustin ca in tarile de unde importam, procesatorii de mezeluri pot folosi orice ingredient. Cu conditia sa-l mentioneze pe eticheta si sa nu puna in pericol sanatata oamenilor.
La noi exista limite maxime impuse: 72% apa, 27 % grasimi 3% sare, iar acolo unde reteta permite 35% sorici.
"Daca sunt depasite limitele, produsul nu are ce sa caute pe piata", spune Constantin Cerbulescu, seful Autoritatii pentru Protectia Consumatorului.
Producatorii autohtoni cer guvernului sa le permita sa produca o gama mai ieftina de mezeluri, care evident ar contine mai putina carne. Asta ar insemna mai putini bani platiti pe anumite sortimente de salam sau cabanos, care vor contine insa mai multa apa si sorici decat carne. Producatorii sustin ca noile produse se vor vinde in paralel cu cele existente.
Specialistii in alimentatie spun ca daca vor aparea astfel de produse, ar trebui vandute sub alte denumiri.
"Daca, de exemplu, intr-un cabanos sau intr-un salam de vara eu pun si colagen (sorici), daca-mi da voie, inseamna ca, de fapt, eu falsific reteta de baza. Nu-i mai spunem salam de vara sau cabanos, ii zicem oricum altfel. Spuneti-i cum vreti. Spuneti-I salam Ghiorghita, salam Lucica, carnati Moise,'' este de parere prof. dr. Petru Alexe, decan la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor, Galati.
Propunerea procesatorilor se afla acum pe masa celor de la protectia consumatorului si de la autoritatea sanitar veterinara. Doar ei pot decide daca ordinul actual va fi modificat.
ANSVSA nu a comentat inca aceasta informatie. Prin urmare ramane de vazut daca cererile Asociatiei Romane a Carnii vor fi aprobate.