Cumparam apa, amidon si sare la pret de fripturi. Adevarul despre 40% din carnea de pe piata
Ne dam in vant dupa fripturi, dar habar nu avem ce contin. Un raport al ANPC pe ultimii 5 ani arata ca peste 40% din carnea de pe piata contine sare in exces, amidon peste limita maxima admisa, dar si apa cat cuprinde.
Inspectorii au descoperit ca producatorii injecteaza chiar si carnea cruda pentru ca astfel sa cantareasca mai mult, sa-si pastreze culoarea si aspectul de "proaspat".
Experiment: vom lua o bucata de carne care cantareste aproape un kilogram si o vom introduce in masina de injectat. Carnea a fost injectata, o vom pune acum din nou pe cantar, sa vedem cat a luat in greutate. Acum are un kilogram si 520 de grame, adica a luat 50% in greutate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Otrava din frigidere! Uite care sunt cele mai nocive mezeluri din comert si din ce sunt ele facute
Specialistii de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati spun ca procedeul punerii carnii la saramura e vechi de cand lumea.
Producatorii nu-si permit sa lase ca batranii carnea in sare o saptamana sau zece zile. Pentru ca trebuie sa se miste repede, folosesc masini de injectare care grabesc procesul, dar pot creste si greutatea produsului. Astfel de utilaje exista in toate fabricile de profil.
"Prin metoda traditionala sau sararea lenta undeva la 5% putea sa isi traga in carne. Tehnologul, in functie de reteta, poate controla aceasta cantitate de saramura care, ulterior, este introdusa in preparatul din carne. Ea poate sa mearga pana la 30, 40, pana la 50%. Aceste depasiri de 50%, din punctual meu de vedere, se numesc exagerari. Ele pot fi voite sau nevoite. Repet, nu pun in pericol viata consumatorului", a declarat Cristian Dima, Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor Galati.
Cumparatorii devin insa victime sigure ale celor care vor sa se imbogateasca rapid "umfland carnea cu apa sarata".
In lipsa unor semne vizibile, ajungem sa cumparam apa chioara la pret de carne.
Un raport al ANPC pe anul trecut arata ca un produs din trei a fost incarcat artificial cu apa prin injectare.
Injectarea este permisa in Uniunea Europeana doar la carnea de pui si numai in proportie de 5% si doar daca acest lucru este specificat pe eticheta. La cea de porc si de vita in niciun caz pentru ca se considera ca produsul a fost falsificat. Ambele inghit cea mai mare cantitate de apa. La oaie se intampla exact pe dos.
Aceasta nu e insa singura neregula. Din cele aproape 600 de preparate de carne verificate de Protectia Consumatorului in perioada 2007-2011, 42% nu respectau cel putin un parametru de calitate.
"Depasirea procentului de grasime, de umiditate declarat, o cantitate de proteina redusa fata de cea declarata, prezenta de amidon fie peste limita admisa de 4%, fie in cazul unor sortimente la care nu se admite prezenta amidonului cum ar fi salamul de vara", spune Daniela Ene, comisar ANPC.
In ultimii cinci ani inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului sustin ca a gasit nereguli la 80% dintre producatorii de preparate din carne.
Producatorii se apara spunand ca respecta normele europene.