Metoda prin care fermierii vor sa obtina profit mai mare de Paste. Ce se intampla cu mieii romanesti

Ultimul update: Duminica 08 Februarie 2015 07:20
Data publicarii: Miercuri 21 Ianuarie 2015 18:08
Categorie: Social

Berbecii cu pedigree, pe ei mizeaza fermierii din Transilvania, care importa din Anglia si Ungaria rase de carne ca sa le incruciseze cu cele romanesti.

Crescatorii vor ca de Paste mieii sa fie uriasi si buni de vandut in Uniunea Europeana. Pe un singur exemplar au dat 500 de euro. Iar cei ajunsi la maturitate pot sa valoreze si 2 mii de euro. Mieii romanesti raman si ei in cursa pentru friptura de Paste.

Un fermier a cumparat recent 6 berbeci din rasa Suffolk, de provenienta britanica, dar crescuti in Ungaria. In ferma mai are sute de oi autohtone. Cu berbecii de carne adusi din strainatate vrea sa imbunatateasca fondul genetic de animale.

"Uitati, asta e mielul incrucisat cu berbecul din Ungaria cu tigaia romaneasca. Are specificul asta ca e negru cu petele astea albe si mai ciolanos la picioare, gros. Asta in 7 saptamani are 25 de kilograme", a explicat un fermier.

Avantajele berbecilor adusi din Ungaria sau Marea Britanie sunt legate de faptul ca au o cantitate dubla de carne, cu un continut redus de colesterol, mai putina grasime si productivitate crescuta. Oaia romaneasca da, in schimb, lana mai multa, dar ia mai putin in greutate. Totusi, in bucataria populara, ea este mai cautata pentru carnea suculenta, cu un continut ridicat de grasime.

Diferentele din cele 2 rase sunt vizibile. Berbecul adus din Ungaria are o musculatura mult mai evidentiata decat la cel romanesc. In plus, in timp un mascul din rasa Suffolk ajunge sa cantareasca 140 de kilograme, al nostru atinge abia 70.

La Stejaris, langa Turda, un alt fermier, care creste 700 de oi, a adus si el berbeci din Ungaria si se asteapta la profit. Oile fata acum, in medie, doi miei in loc de unul.

"Fata tot cam dublu, pana la 80 %, montate cu berbecii astia. Intr-o perioada de 10-12 saptamani faci o mie de kilograme in plus", a spus Alexandru Bojan, crescator de oi.

TIR-uri cu mii de oi pleaca periodic din Transilvania spre Constanta la abatoare. De aici, carnea este trimisa cu avionul spre Roma sau Dubai.

"Mieii care se obtin sunt foarte buni pentru carne, ma refer pentru carnea timpurie data la mielul de intarcat pentru italieni, dar merge foarte bine si toamna cand se livreaza la arabi", spune Alexandru Nagy, cercetator sef la un laborator de ameliorare animala.

Un kilogram de metis rezultat din incrucisarea celor doua rase se vinde cu 3 euro.

"Fiecare dintre noi poate schimba Romania". Un fermier reuseste sa duca mai departe un brand romanesc: merele de Itesti
VIDEO PROTVPLUS.RO
sange
Angajații mai multor companii din Timișoara, convinși să meargă să doneze sânge
După o vară secetoasă, urmează o toamnă păguboasă pentru agricultori. Efectele negative
Pompierul erou care a salvat o femeie în timpul său liber. A intrat în flăcări fără echipament
Sibiul devine pentru 7 zile capitala filmului documentar. Prețul unui bilet la festival
Teatrul de Operă şi Balet din Constanța , fără balerini. Cum fac față artiștii spectacolelor
Ultimul pelerin la racla Sfintei Parascheva, o fetiță de 6 luni care îi poartă numele
Cristina - tanara care are nevoie de ajutor
Povestea Cristinei, o tânără de 21 de ani diagnosticată cu cancer cervical. Cum o puteți ajuta
Mii de pofticioși s-au adunat pe lângă ceaunele cu papricaș, în Timiș
Mere de toate soiurile, prezentate clienților care vor să-și facă provizii pentru iarnă. Prețul acestora
”Dăruiește Viață” a adunat 8 milioane € pentru un nou spital. Mai e nevoie de încă pe-atât
Sfânta Parascheva. Zeci de mii de credincioși s-au adunat pe o distanță de 3 kilometri
Zeci de mii de oameni așteaptă câte 12 ore la rând ca să se închine la moaștele de la Iași