Metoda prin care fermierii vor sa obtina profit mai mare de Paste. Ce se intampla cu mieii romanesti

Ultimul update: Duminica 08 Februarie 2015 07:20
Data publicarii: Miercuri 21 Ianuarie 2015 18:08
Categorie: Social

Berbecii cu pedigree, pe ei mizeaza fermierii din Transilvania, care importa din Anglia si Ungaria rase de carne ca sa le incruciseze cu cele romanesti.

Crescatorii vor ca de Paste mieii sa fie uriasi si buni de vandut in Uniunea Europeana. Pe un singur exemplar au dat 500 de euro. Iar cei ajunsi la maturitate pot sa valoreze si 2 mii de euro. Mieii romanesti raman si ei in cursa pentru friptura de Paste.

Un fermier a cumparat recent 6 berbeci din rasa Suffolk, de provenienta britanica, dar crescuti in Ungaria. In ferma mai are sute de oi autohtone. Cu berbecii de carne adusi din strainatate vrea sa imbunatateasca fondul genetic de animale.

"Uitati, asta e mielul incrucisat cu berbecul din Ungaria cu tigaia romaneasca. Are specificul asta ca e negru cu petele astea albe si mai ciolanos la picioare, gros. Asta in 7 saptamani are 25 de kilograme", a explicat un fermier.

Avantajele berbecilor adusi din Ungaria sau Marea Britanie sunt legate de faptul ca au o cantitate dubla de carne, cu un continut redus de colesterol, mai putina grasime si productivitate crescuta. Oaia romaneasca da, in schimb, lana mai multa, dar ia mai putin in greutate. Totusi, in bucataria populara, ea este mai cautata pentru carnea suculenta, cu un continut ridicat de grasime.

Diferentele din cele 2 rase sunt vizibile. Berbecul adus din Ungaria are o musculatura mult mai evidentiata decat la cel romanesc. In plus, in timp un mascul din rasa Suffolk ajunge sa cantareasca 140 de kilograme, al nostru atinge abia 70.

La Stejaris, langa Turda, un alt fermier, care creste 700 de oi, a adus si el berbeci din Ungaria si se asteapta la profit. Oile fata acum, in medie, doi miei in loc de unul.

"Fata tot cam dublu, pana la 80 %, montate cu berbecii astia. Intr-o perioada de 10-12 saptamani faci o mie de kilograme in plus", a spus Alexandru Bojan, crescator de oi.

TIR-uri cu mii de oi pleaca periodic din Transilvania spre Constanta la abatoare. De aici, carnea este trimisa cu avionul spre Roma sau Dubai.

"Mieii care se obtin sunt foarte buni pentru carne, ma refer pentru carnea timpurie data la mielul de intarcat pentru italieni, dar merge foarte bine si toamna cand se livreaza la arabi", spune Alexandru Nagy, cercetator sef la un laborator de ameliorare animala.

Un kilogram de metis rezultat din incrucisarea celor doua rase se vinde cu 3 euro.

"Fiecare dintre noi poate schimba Romania". Un fermier reuseste sa duca mai departe un brand romanesc: merele de Itesti
VIDEO PROTVPLUS.RO
mos craciun
Cât de mult poate costa să închiriezi un Moş Crăciun de lux. "E din păr natural"
Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
pompier Botoșani maraton
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul
Cadouri pentru copiii nevoiași, de la Moș Crăciun. ”Patrula cățelușilor”
Avocatul Poporului intervine pentru apărarea drepturilor deținuților. Sesizare la CCR