Meseriile pierdute, la mare cautare. Cati bani castiga zilnic un hornar modern, echipat cu aparatura de ultima generatie
Cosaritul, o meserie iubita pastrata din vremuri de mult apuse continua sa fie extrem de apreciata.
Cu o precizare insa, daca va ganditi ca o sa va apara in prag un batranel simpatic, negru de fum va inselati. Acum doctorul de hornuri este dotat cu camere video si sisteme moderne care costa mii de euro.
Cosarii moderni au renuntat la scara si la perie, dar in continuare se spune ca le poarta noroc celor care le trec pragul. Ciprian s-a apucat de aceasta meserie in urma cu 3 luni. A simtit potentialul in Bistrita Nasaud si a urmat cursuri de pregatire profesionala la Reghin. Apoi a investiti 6000 de euro in echipament.
Ciprian Marek – hornar: “Multa lume ma intreaba cand ajung de obicei, chiar o data un domn cauta scara ca sa ma urc pe casa si bineinteles m-a vazut cu camera sau cu calculatorul langa cosul de fum si zic "Dumneavoastra nu aveti periile de curatat ? Curatati cu calculatorul? "
Daca inaintam si marim imaginea incercam sa vedem si pe peretii cosului de fum. Ceea ce va spun acum e greu de realizat cu o oglinda. Avem o depunere de gudron uscat si funingina, nu ii un cos compomis, e un cos fara probleme, necesita perierea.
Inainte de toate cosul este inspectat cu o camera video. Iar sculele moderne il scutesc pe hornar sa urce pe acoperis. Astfel la sfarsitul zilei nu mai umbla acoperit din cap pana-n picioare cu funigine.
Ciprian spune ca are pana la 7 lucrari pe zi. Iar tariful incepe de la 50 de lei.
Maria Jarda - administrator pensiune: “Am ales un cosar profesionist pentru ca legea prevede sa curatam de doua ori pe sezon hornurile si avem certificat in caz de incendiu.”
Si Dorin s-a reprofilat in 2003. A cumparat o autoutilitara si mai multe echipamente moderne. Acum are 3 angajati care curtata cosuri. Romica este unul dintre clientii sai fideili.
Reporter: "O sa aveti o zi buna astazi ca a venit cosarul?
Romica Schmalberger – client: Eu sper sa am, de fiecare data am avut-o.
Reporter: De cand apelati?
Romica Schmalberger – client: Toata povestea incepe de cand am terminat casa. Avem o poveste frumoasa si trista ca era sa ne ia cosurile foc si ei au venit cu solutia si am adoptat-o si cu rezultatele cele mai bune.”
Un cosar bun poate salva vieti. Potrivit inspectoratului pentru situatii de urgenta din Bistrita Nasaud 60% dintre incendii sunt provocate de cosuri necuratate sau amplasate necorespunzator.