Au renuntat la diploma de Bac si au invatat meserii in scolile profesionale. Cat poate castiga un bucatar sau un mecanic auto
Tinerii romanii, pentru care matematica sau fizica nu au reprezentat niste pasiuni in scoala, incearca sa invete meserii utile, care sa le asigure un salariu cel putin onorabil.
Drept dovada, multi se straduiesc sa ajunga buni bucatari, electricieni sau mecanici auto. Angajatorii cauta specialisti pe care ii platesc bine.
La Colegiul Tehnic "Henri Coanda" din Timisoara, 28 de elevi invata sa prepare placinta cu dovleac sau mere ca niste profesionisti. La finalul acestor cursuri sunt convinsi ca isi vor gasi usor de lucru si vor avea salarii bune.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Jean Dobrican, elev: "Mi se pare mult mai ok decat altceva. Sa mergem sa cautam, mai greu. Asa stim ca avem locul de munca asigurat."
Elevii fac practica si in bucatariile restaurantelor unde, dupa ce termina scoala, pot fi chiar angajati.
Florin Raul Lup, bucatar: "Din cei care au terminat si si-au dorit sa se angajeze, au ramas sa completeze lipsa personalului pe care am avut-o noi in bucatarie. Se descurca, isi dau interesul, invata foarte repede."
Constantin Rotariu, directorul Colegiului Tehnic Henri Coanda: "Spre surprinderea noastra am avut o concurenta foarte buna, au fost doi pe un loc si au venit copii direct interesati de aceasta meserie. Intr-un timp foarte scurt, pot ajunge si la 2.500-3.000 de lei."
Pe locul doi in topul celor mai cautate meserii la scolile profesionale este cea de mecanic auto. La final, un cursant poate castiga macar 1.500 de lei lunar. Alexandru nu a stat o zi in somaj, spre deosebire de multi absolventi de liceu.
Alexandru Matache, absolvent scoala profesionala: "Nu e suficienta diploma, e mai buna practica decat teoria."
Lucian Ionica, reprezentant service auto: "Conteaza foarte mult daca au si calificare in domeniu, da, conteaza foarte mult. Chiar electromecanicii se cauta si noi cautam, pentru ca mecanica simpla e de domeniul trecutului, depasita."
La randul lui, un electrician ia macar 2.000 de lei. Scoala profesionala dureaza 3 ani, iar diploma de la final este recunoscuta la nivel european.