Meseria care te duce 3 ani si 1 zi prin lume, niciodata la mai putin de 50km de casa. "Nu stii niciodata unde dormi seara"
Mai multe obiective turistice din Sibiu vor fi restaurate, timp de o luna, cu ajutorul unor mestesugari straini, veniti la noi din 5 tari.
Oaspetii merg in toata lumea si ii ajuta pe cei care au nevoie. Organieaza la Sibiu ateliere de prelucrare a lemnului, a pietrei sau fierului, prin metode traditionale, la care poate lua parte orice curios.
In aceste zile, 40 de mestesugari din Germania, Franta, Austria, Belgia si Elvetia se afla la Sibiu la intalnirea organizata pentru a 8a oara, de Asociatia Casa Calfelor.
Sigi are 28 de ani, este fierar si vine din Elvetia. De patru ani calatoreste alaturi de calfe si a strabatut deja 15 tari. Nu este usor sa fie tot timpul pe drumuri, dar a capatat o experienta greu de egalat.
"Nu stii niciodata dimineata unde o sa dormi seara, insa cunosti o groaza de oameni foarte draguti si iti imbogatesti orizontul".
Johanna este una dintre putinele calfe femei. "Eu sunt o calfa croitoreasa, dar este un loc bun sa inveti de la ceilalti."
Turistii care trec pe langa atelierele calfelor se opresc curiosi sa priveasca, sa faca poze si sa puna intrebari. Pentru a fi calfe calatoare, tinerii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: sa aiba pana in 30 de ani, sa nu fie casatoriti, sa nu aiba copii si sa aiba o meserie de dulgher, tamplar, fierar, pietrar, lacatus sau croitor. Calatoria prin lume dureaza minimum trei ani si o zi, iar in acest timp calfele nu au voie sa se apropie mai mult de 50 de kilometri de casa.
Pana la sfarsitul lunii august, cei care doresc lucrari de renovare prin metode traditionale pot apela la Asociatie, iar calfele ii vor ajuta. Intre timp mestesugarii vor face si demonstratii si reparatii la diverse monumente din oras.
Persoanele care ii cheama pe mestesugari pentru diverse reparatii, ii rasplatesc cu cat vor, iar cand strang suficienti bani calfele pleaca intr-o noua calatorie.