Mesele îmbelșugate ale românilor atrag risipa alimentară. ”Manânci să nu-ți jignești gazda”
Pentru mulţi români mesele bogate de sărbători, aniversări, nunţi şi botezuri sunt confirmarea statutului social, aşa că nu le pasă dacă la final aruncă foarte multă mâncare.
Acest principiu, spun specialiştii din industria alimentară, ne-a dus pe locul 9 la nivel european cu tone de alimente aruncate anual. Ca să evite această risipă oamenii ar trebui să fie mai chibzuiţi la cumpărături.
Dealtfel, mesele îmbelşugate sunt specifice românilor, faţă de alte ţări unde oaspeţii primesc mai puţină mâncare. Andra, care a plecat din România acum 9 ani, ne vorbeşte despre aceste diferenţe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Andra Necula: ''Vin în fiecare an în România de sărbători şi mă panichez când văd câtă mâncare aruncăm. Au mult mai puţine feluri şi nu există presiunea socială să mănânci ca să nu-ţi jigneşti gazda. Soţul meu e britanic şi de fiecare dată când vine aici se simte prost pentru că trebuie să mănânce tot, că altfel pare că jigneşte oamenii.''
Modul compulsiv de a face cumpărături, lipsa unei planificări zilnice, dar şi organizarea evenimentelor sociale sunt principalele motive pentru care românii ajung să arunce mâncare.
Bucătarul Adi Hadean a făcut un experiment cu meniul unei nunţi pe care l-a înjumătăţit faţă de ce comandau mirii iniţial. Rezultatul a ajuns la toţi mesenii, fără risipă.
Adi Hadean, chef bucătar: ”Avem această problemă şi încă avem acest tip de mental, vrem să fim pe bogăţie să vadă că avem cât de mult şi toţi să plece sătui. E cert, jumătate din mâncarea de la nunţi ajunge la gunoi. Vin oamenii cu mâncarea pe masă, e aperitiv, se întoarce farfuria cu o parte din aperitiv, cu ciorba cu ce vrei tu şi se aruncă la gunoi. Se găteşte mult prea mult pentru nunţi.”
Gelu Duminică, sociolog: ”Nu contează că arunci jumate, contează ca lumea să vadă că tu ai avut. E mai degrabă un simbol pe care noi îl avem, lipsuri pe care generaţiile le-au avut şi fricile pe care noi le avem în sensul că frigiderul trebuie să fie întotdeauna plin, congelatorul plin şi mâncarea să fie pe primul loc.”
În prezent, în industria horeca risipa alimentară este de 5%, destul de mare, însă mai mică decât în gospodăria omului, unde un singur român aruncă anual 120 de kg de mâncare. În restaurante însă, pentru a combate risipa, responsabilitatea îi revine şi şefului bucătar.
Acesta trebuie să ştie exact cât să pună în farfurie, dar şi să refolosească materia primă rămasă.
Tobaş Fetz, chef bucătar: ”Este vorba despre a mânca inteligent. Dacă cineva mănâncă grăbit o bucatata de carne de 300 de grame, cu siguranţă apoi nu se mai poate ridica de la masă, iar dacă mănânci o carne de 20-30 de grame încet şi o savurezi, cu siguranţă peste o oră poţi să mai mănânci o bucată.”
Nu e de mirare că suntem pe locul 9 în Europa cu cea mai multă mâncare aruncată la gunoi şi alocăm 27% din cheltuielile lunare de consum pe alimente, din cauza sărăciei.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, risipa alimentara, mancare aruncata,
Dată publicare:
30-01-2019 18:35