Mesele îmbelșugate ale românilor atrag risipa alimentară. ”Manânci să nu-ți jignești gazda”

×
Codul embed a fost copiat

Pentru mulţi români mesele bogate de sărbători, aniversări, nunţi şi botezuri sunt confirmarea statutului social, aşa că nu le pasă dacă la final aruncă foarte multă mâncare.

Acest principiu, spun specialiştii din industria alimentară, ne-a dus pe locul 9 la nivel european cu tone de alimente aruncate anual. Ca să evite această risipă oamenii ar trebui să fie mai chibzuiţi la cumpărături.

Dealtfel, mesele îmbelşugate sunt specifice românilor, faţă de alte ţări unde oaspeţii primesc mai puţină mâncare. Andra, care a plecat din România acum 9 ani, ne vorbeşte despre aceste diferenţe.

Andra Necula: ''Vin în fiecare an în România de sărbători şi mă panichez când văd câtă mâncare aruncăm. Au mult mai puţine feluri şi nu există presiunea socială să mănânci ca să nu-ţi jigneşti gazda. Soţul meu e britanic şi de fiecare dată când vine aici se simte prost pentru că trebuie să mănânce tot, că altfel pare că jigneşte oamenii.''

Modul compulsiv de a face cumpărături, lipsa unei planificări zilnice, dar şi organizarea evenimentelor sociale sunt principalele motive pentru care românii ajung să arunce mâncare.

Bucătarul Adi Hadean a făcut un experiment cu meniul unei nunţi pe care l-a înjumătăţit faţă de ce comandau mirii iniţial. Rezultatul a ajuns la toţi mesenii, fără risipă.

Adi Hadean, chef bucătar: ”Avem această problemă şi încă avem acest tip de mental, vrem să fim pe bogăţie să vadă că avem cât de mult şi toţi să plece sătui. E cert, jumătate din mâncarea de la nunţi ajunge la gunoi. Vin oamenii cu mâncarea pe masă, e aperitiv, se întoarce farfuria cu o parte din aperitiv, cu ciorba cu ce vrei tu şi se aruncă la gunoi. Se găteşte mult prea mult pentru nunţi.”

Gelu Duminică, sociolog: ”Nu contează că arunci jumate, contează ca lumea să vadă că tu ai avut. E mai degrabă un simbol pe care noi îl avem, lipsuri pe care generaţiile le-au avut şi fricile pe care noi le avem în sensul că frigiderul trebuie să fie întotdeauna plin, congelatorul plin şi mâncarea să fie pe primul loc.”

În prezent, în industria horeca risipa alimentară este de 5%, destul de mare, însă mai mică decât în gospodăria omului, unde un singur român aruncă anual 120 de kg de mâncare. În restaurante însă, pentru a combate risipa, responsabilitatea îi revine şi şefului bucătar.

Acesta trebuie să ştie exact cât să pună în farfurie, dar şi să refolosească materia primă rămasă.

Tobaş Fetz, chef bucătar: ”Este vorba despre a mânca inteligent. Dacă cineva mănâncă grăbit o bucatata de carne de 300 de grame, cu siguranţă apoi nu se mai poate ridica de la masă, iar dacă mănânci o carne de 20-30 de grame încet şi o savurezi, cu siguranţă peste o oră poţi să mai mănânci o bucată.”

Nu e de mirare că suntem pe locul 9 în Europa cu cea mai multă mâncare aruncată la gunoi şi alocăm 27% din cheltuielile lunare de consum pe alimente, din cauza sărăciei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citește și...
Reacția unui bebeluș când își vede mama mâncând fast-food. VIDEO
Reacția unui bebeluș când își vede mama mâncând fast-food. VIDEO

Raina, o proaspătă mămica din SUA, a reușit să își facă copilul o mică vedetă pe internet. 

Recomandări
Sindicaliştii din educaţie resping oferta Guvernului. Greva continuă
Sindicaliştii din educaţie resping oferta Guvernului. Greva continuă

Sindicaliştii din Educaţie, care au avut o nouă rundă de negocieri la Palatul Victoria, au transmis că angajaţii din teritoriu resping oferta Executivului, iar greva va continua. 

Moldova, mai aproape de UE. Maia Sandu: „Summitul european găzduit de Chişinău semnalează unitatea în faţa războiului Rusiei”
Moldova, mai aproape de UE. Maia Sandu: „Summitul european găzduit de Chişinău semnalează unitatea în faţa războiului Rusiei”

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, miercuri, că summitul Comunităţii Politice Europene, găzduit joi de ţara sa, va transmite un mesaj ferm de pace şi de condamnare a invaziei Rusiei în Ucraina vecină.

Forţele Aeriene Române au interceptat o aeronavă militară rusă în apropierea spațiului aerian al Țărilor Baltice
Forţele Aeriene Române au interceptat o aeronavă militară rusă în apropierea spațiului aerian al Țărilor Baltice

O aeronavă militară de transport rusă a fost interceptată, marţi, de către Forţele Aeriene Române, care se aflau în misiune de poliţie aeriană în regiunea Ţărilor Baltice.