Mesajul unei mame: ”175 de zile de când copilul meu este tratat de Statul Român cu promisiuni”
Maia, fiica Otiliei Stângă, a fost diagnosticată în urmă cu cinci ani cu imunodeficiență primară, o boală care o ține izolată de restul lumii, dacă nu primește tratament.
Nu a mai primit tratament din luna iulie, de când în farmaciile românești nu se mai găsește imunoglobulină.
Mama Maiei, Otilia Stânga, a scris pe Facebook o filă din „Jurnalul de pacient” al fiicei sale și transmite că fetița este tratată de Statul Român doar cu promisiuni și bună credință.
„Jurnal de pacient. Ziua 175 fără imunoglobulină pentru Maia. (…) Problema imunoglobulinei, sau mai exact a lipsei ei, este tot acolo. Există în continuare cel puțin 10 pacienți în România, cei cu intoleranță la Intratect, care așteaptă de luni bune tratamentul. Da, promisiuni există, da, acord ministerului prezumția ca sunt de bună credință și fac tot ce pot ca să rezolve această problemă, dar nu pot să nu spun cu voce tare că sunt 175 de zile de când copilul meu este tratat de Statul Român doar cu asta: cu promisiuni și cu bună credință. Mulțumesc lui Dumnezeu că există mulți oameni buni în jurul nostru și, cu ajutorul lor, Maia este bine. Ce s-ar fi întâmplat, însă, dacă ei n-ar fi existat? În altă ordine de idei, în curând vine termenul unei noi ture de tratament pentru toți ceilalți pacienți. Promisiunile ministerului spun că după 20 ianuarie va intra în țară o nouă tură de Intratect. Privesc cu îngrijorare cuvântul «după» din această propoziție”, a scris mama Maiei, Otilia Stângă, pe Facebook, scrie tion.ro.
Maia ar trebui să primească tratament în valoare de aproape 1.500 de euro lunar, iar un singur flacon costă în jur de 300 de euro. Mama Maiei este nevoită să cumpere tratament, dar sunt oameni care nu-și permit să cumpere, care abia au bani să vină cu trenul la spital. Pentru Maia tratamentul costă 1.200-1.500 de euro lunar. În România sunt aproximativ 200 de persoane care au nevoie de tratament cu imunoglobulină.
Tratamentul cu imunoglobulină ar trebui să fie compensat în România, dar nu se mai găsește în farmacii. În vara anului trecut, ultimele două firme care aveau astfel de medicamente în România au anunțat că se retrag de pe piață. Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană. Această plasmă, în urma prelucrării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.
Ministerul Sănătății a transmis la mijlocul lunii decembrie a anului 2017 că au fost livrate către unitățile sanitare peste 2.000 de doze de imunoglobulină pentru tratarea cazurilor de urgență din secțiile de Terapie Intensivă și, până la finalul anului 2017, vor mai fi trimise către spitale încă 1.000 de doze din acest produs. Un producător care a ales să părăsească piața din România, în luna mai 2016, și-a anunțat intenția de a reveni.